Надання екстреної та невідкладної медичної допомоги на дошпитальному етапі. Первинний огляд: методичні рекомендації до практичних занять для здобувачів вищої медичної освіти 5-го року навчання з дисципліни «Екстрена та невідкладна медична допомога» [Електронний ресурс] - Матвєєнко, Марія Сергіївна; Олійник, Ольга Євгенівна; Муць, Юлія Ігорівна; Matvieienko, Mariia; Oliinyk, Olga; Muts, Julia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В методичних рекомендаціях викладено порядок оцінювання стану потерпілого, етапи проведення первинного огляду, об'єм надання екстреної медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях, у тому числі під час воєнного стану, на передових етапах медичної евакуації з урахуванням існуючої системи лікувально-евакуаційного забезпечення, організації лікувально-евакуаційних заходів серед населення та військовослужбовців, персоналу. Використання загальноприйнятих алгоритмів допомагає в структурованій оцінці стану потерпілого та наданні першої допомоги.

The methodological recommendations outline the procedure for assessing the victim's condition, the stages of conducting the initial examination, the scope of emergency medical assistance in emergency situations, including during martial law, at the advanced stages of medical evacuation, taking into account the existing medical evacuation support systems, organization of medical evacuation measures among the population and military personnel, personnel. The use of generally accepted algorithms helps in a structured assessment of the victim's condition and the provision of first aid.
Provision of emergency and urgent medical care at the pre-hospital stage. Primary examination : methodological recommendations for practical classes for applicants of higher medical education of the 5th year of study in the discipline "Emergency and urgent medical care" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; MEDICINE; первинний огляд травмованого на догоспітальному етапі; екстрена медична допомога; «платинові 30 хвилин»; "золота година"; мета первинного огляду; прийняття рішення про сортування на місцях; CABCDE: послідовний алгоритм первинного огляду; C (Catastrophic/Critical Bleeding) – масивна кровотеча; основні методи зупинки кровотечі; основні принципи накладання турнікета; алгоритм накладання турнікета; тампонада рани; методи забезпечення прохідності дихальних шляхів; компресійна пов'язка; гемостатичні засоби; A (Airway) – дихальні шляхи; B (Breathing) – дихання; ключові показники дихальної функції; основні ознаки напруженого пневмотораксу; C (Circulation) – кровообіг; основні типи венозного доступу; алгоритм встановлення периферичного венозного катетера; основні показання до внутрішньокісткового доступу; правила застосування тазового бандажу; D (Disability) – неврологічний статус; основні ознаки порушення неврологічного статусу; E (Exposure/Environment) – огляд та терморегуляція; initial examination of the injured person at the prehospital stage; emergency medical care; "platinum 30 minutes"; "golden hour"; the purpose of the initial examination; making a decision on triage on the spot; CABCDE: sequential algorithm of initial examination; C (Catastrophic/Critical Bleeding) – massive bleeding; basic methods of stopping bleeding; basic principles of applying a tourniquet; algorithm for applying a tourniquet; wound tamponade; methods of ensuring airway patency; compression bandage; hemostatic agents; A (Airway) – airways; B (Breathing) – breathing; key indicators of respiratory function; main signs of tension pneumothorax; C (Circulation) – blood circulation; main types of venous access; algorithm for installing a peripheral venous catheter; main indications for intraosseous access; rules for using a pelvic bandage; D (Disability) – neurological status; main signs of impaired neurological status; E (Exposure/Environment) – examination and thermoregulation