Методологія й методика укладання ідіодіалектного словника - Іваштенко, О.О.; Сагаровський, А.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У статті йдеться про ідіодіалект як феномен акумуляції й реалізації мовлянином говіркової дійсності, про дихотомію співіснування в комунікативній системі загального й окремішнього, про мовленнєву картину світу діалектної особистості, подано практичні поради щодо методів здобування ідіодіалектного фактажу (співучасть, тематичні й загальні бесіди-розмови, використання спеціальних програм, питальників, словників і словників), наведено приклади репрезентативної демонстрації матеріалу (зіставна таблиця, фрагмент ідіодіалектного словника).
The article is devoted to the problem of an idiodialect as a phenomenon of the accumulation and realization of speech reality by the typical dialect individual, a dichotomy of the coexistence of general and individual in a local territorial communicative system, a speech picture of a dialect person's world; the practical advices concerning the methods of obtaining the idiodialectal actual material (partnership, thematic and general conversations, the usage of special programs, questionnaires, dictionaries) are given in the article, the examples of the representative demonstration of the material (the comparative table, a fragment of a dialect person's vocabulary) are cited.
Keywords: діалектизм; діалектний словник індивідуума; ідіодіалект; Центральна Слобожанщина (Харківщина)