Українська неопатримоніальна демократія: формування, специфіка та тенденції розвитку - Фісун, О.А. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2011)
Стаття присвячена аналізу українського політичного режиму після Помаранчевої революції в порівняльній теоретичній перспективі. Особлива увага приділяється наслідкам конституційної реформи 2004 р. і формуванню нового типу політичної системи, а саме неопатримоніальної демократії як стандартної модифікації прем’єр-президентского режиму в умовах клієнтелістського середовища, де головним мотивом політики виступає „пошук ренти”.
Украинская неопатримониальная демократия: формирование, специфика и тенденции развития
Keywords: неопатримоніальна демократія; напівпрезиденціалізм; патронажно-клієнтарна мережа; пошук ренти; неопатримониальная демократия; полупрезиденциализм; патронажно-клиентарная сеть; поиск ренты; neopatrimonial democracy; semi-presidentialism; patron-client network; rent-seeking