Аналіз методів діагностування електричних машин та перспектив їх розвитку з метою підвищення енергетичної безпеки - Тімохін, Олександр Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Основна задача дослідження міститься у тому, що обслуговування та ремонт виконуються у залежності від реального технічного стану електричних машин, які контролюються у процесі експлуатації, засновуючись тільки на вимірюванні ряду основних параметрів. Серед електричних пошкоджень в електричних машинах частіше всього пошкоджуються обмотки статорів ~37% та роторів ~9%, для діагностування яких існує ряд методів, але до їх недоліків можна віднести можливі помилки стосовно визначення технічного стану при зміні живлячої напруги та високочастотних перешкодах. Кореляція статичних і динамічних даних дає можливість незалежно оцінити реальний технічний стан двигуна різними методами та надати надійний прогноз його працездатності. Мета дослідження – проведення аналітичного дослідження інтегрованих систем діагностики технічного стану електричних машин та перспектив їх розвитку з метою підвищення енергетичної безпеки. Об’єкт дослідження – процес експлуатації електричних двигунів. Предмет дослідження – методи діагностування пошкоджень двигунів при їх експлуатації.

The main objective of the study is that maintenance and repair are performed depending on the real technical condition of electric machines, which are monitored during operation, based only on the measurement of a number of basic parameters. Among electrical damage in electric machines, the most common are stator windings ~37% and rotors ~9%, for the diagnosis of which there are a number of methods, but their disadvantages include possible errors in determining the technical condition when changing the supply voltage and high-frequency interference. The correlation of static and dynamic data makes it possible to independently assess the real technical condition of the engine by various methods and provide a reliable forecast of its performance. The purpose of the study is to conduct an analytical study of integrated systems for diagnosing the technical condition of electric machines and the prospects for their development in order to improve energy security. The object of the study is the process of operating electric motors. The subject of the study is methods for diagnosing engine damage during their operation.
Analysis of methods for diagnosing electrical machines and prospects for their development in order to increase energy security
Керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; електроенергія; діагностика стану; електричний двигун; електрична машина; ієрархічна модель; електропостачання; електричні споживачі; electricity; condition diagnostics; electric motor; electric machine; hierarchical model; power supply; electrical consumers