Якість життя та здоров'я школярів - Даниленко, Г.М.; Сотнікова, Ж.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2005)
Метою проведеного дослідження було визначення залежності якості життя сільських підлітків від комплексу соціально-гігієнічних факторів оточуючого середовища та суб’єктивної оцінки стану власного здоров’я. У дослідженнях прийняли участь 162 хлопця, що навчалися у дев’ятих – одинадцятих класах моностатевого ліцею з педагогічним профілем навчання. При дослідженнях якості життя було використано російський адаптований варіант загального опитувальника SF-36 і проведено системний аналіз за методом кореляційних структур. Встановлено вікову обумовленість показників фізичного, соціального функціонування, відчуття болю та взаємозв’язок показників, що характеризують якість життя.
Keywords: якість життя; скринінг-оцінка; профілізація навчання; здоров’я школярів