Взаємозв’язок прокрастинації та особистісного ресурсу в різному віці - Білай, Ольга (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В кваліфікаційній роботі розглядається зв'язок між прокрастинацією та особистісними ресурсами в різних вікових групах – молодому та зрілому віці. За результатами проведеного нами емпіричного дослідження визначено, що предикторами прокрастинації виступає впевненість у собі та емоційна спустошеність. В кожній групі визначено певні взаємозв'язки між показниками ресурсів і прокрастинації. В молодому віці прокрастинація виявляє взаємозв’язок з із недостатньою впевненістю у собі, емоційною спустошеністю та нестачею досвіду самореалізації. У зрілому віці прокрастинація пов’язана з емоційною спустошеністю та загальним дефіцитом ресурсів, впевненістю в собі, відповідальністю, творчістю й самореалізацією. Аналіз відмінностей показав, що досліджуваним молодим особам властиво значущо вищий рівень емоційної нестійкості, сумнівів у собі та залежності від зовнішнього схвалення, а досліджуваним зрілим особам значущо вищий рівень самоприйняття, автономності та ресурсної насиченості.

The qualification work examines the relationship between procrastination and personal resources in different age groups - young and mature. According to the results of our empirical study, it was determined that the predictors of procrastination are self-confidence and emotional exhaustion. In each group, certain relationships between the indicators of resources and procrastination were determined. In young people, procrastination is associated with insufficient self-confidence, emotional exhaustion and lack of experience of self-realization. In mature people, procrastination is associated with emotional exhaustion and a general deficit of resources, self-confidence, responsibility, creativity and self-realization. The analysis of differences showed that the young people studied are characterized by a significantly higher level of emotional instability, self-doubt and dependence on external approval, and the mature people studied have a significantly higher level of self-acceptance, autonomy and resource saturation.
The relationship between procrastination and personal resources at different ages
Керівник роботи: Невоєнна Олена Анатоліївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; прокрастинація; особистісний ресурс; молодий вік; зрілий вік; психологічна ресурсність; procrastination; personal resources; young adulthood; mature adulthood; psychological resourcefulness