Кардинал Рішельє як дипломат та державний діяч - Сотников, Денис Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Із іменем головного героя дипломної роботи пов’язана ціла доба, яка істотно вплинула на подальший розвиток Франці та її місце в політичній карті Європі загалом. Його досягнення дозволяють говорити про те, що він був тією історичною постаттю, яка істотно вплинула на вектор розвитку цілого континенту. Обіймаючи посаду першого державного міністра та маючи величезний вплив на тогочасного короля, кардинал Рішельє був тією особистістю, яка вершила долі не просто окремих людей, а й цілих народів та держав. У такому контексті цілком логічно, що, навіть незважаючи на існування у сучасній науковій спільноті великої кількості праць, написаних про нього, дана тематика представляється нам неосяжною та вартою уваги. Потрібно розуміти, що головна актуальність досліджень його роботи пов’язується із місцем, яке наразі займає Франція у сучасному світі, адже останнє, варто розуміти, було виборото саме кардиналом у складні часи. Де-факто, успіх його дипломатії став тим самим необхідним підґрунтям для інтенсифікації зусиль щодо побудови французької гегемонії на континенті, що, у свою чергу, навічно зафіксувало його як вагому історичну постать.
Керівник: Станчев Михайло Георгійович, доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; Франція; Кардинал Рішельє; абсолютизм; протестантізм; гугеноти; Тридцятирічна війна; France; Cardinal Richelieu; absolutism; protestantism; huguenots; Thirty Years' War