Психологічні ресурси подолання психотравматичного досвіду у військовослужбовців в умовах бойових дій - Чернова, В. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі з’ясовано, які психологічні ресурси допомагають військовослужбовцям упоратися з наслідками бойового психотравматичного досвіду. Дослідження базувалося на даних 165 військових, для яких визначалися показники резильєнтності, життєстійкості та індивідуальні способи реагування на стрес. Порівняння груп із різним рівнем адаптованості дало можливість точніше окреслити чинники, що підтримують або, навпаки, послаблюють здатність долати психологічні наслідки бойових подій. З’ясовано, що внутрішня зібраність, певність у власних силах і орієнтація на активні стратегії суттєво підвищують рівень адаптації. Уникаючі та емоційно виснажливі стратегії частіше супроводжуються погіршенням психологічного стану. На підставі отриманих даних сформульовано практичні рекомендації для підрозділів, які працюють у зоні бойових дій.

The study explores which psychological factors support Ukrainian service members in managing the impact of combat-related traumatic experiences. The research draws on data from 165 military personnel and examines their resilience, hardiness and individual coping patterns. Comparing groups with different levels of adaptation provided a clearer picture of the mechanisms that either strengthen or weaken the ability to deal with the psychological effects of combat. The results indicate that inner coherence, confidence and reliance on active coping strategies contribute to more stable adjustment, whereas avoidant and emotionally draining reactions are linked to poorer outcomes. Based on these findings, practical recommendations were outlined for units operating in combat environments.
Керівник роботи: Кочарян Олександр Суренович, доктор психологічних наук, професор кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; адаптація; бойовий досвід; резильєнтність; життєстійкість; копінг-стратегії; adaptation; combat experience; resilience; hardiness; coping patterns