Психологічна підтримка в умовах війни: застосування програми «Управління проблемами плюс» у прифронтових громадах - Кричун, Ольга Валеріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єкт дослідження: психологічна підтримка дорослого цивільного населення в умовах війни. Предмет дослідження: ефективність програми «Управління проблемами плюс» як засобу психологічної підтримки мешканців прифронтових громад. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та емпірична перевірка ефективності програми «Управління проблемами плюс» для надання психологічної підтримки мешканцям прифронтових громад. Основні задачі дослідження: проаналізувати психологічні наслідки війни для цивільного населення та теоретичні підходи до психологічної допомоги в кризових умовах. Дослідити сутність, принципи та міжнародний досвід застосування програми «Управління проблемами плюс». Організувати та провести емпіричне дослідження з оцінки ефективності програми PM+ на вибірці мешканців прифронтових громад. Проаналізувати отримані результати, перевірити гіпотези та розробити практичні рекомендації щодо впровадження програми. Практична значущість полягає в розробці конкретних практичних заходів та рекомендацій для психологів, соціальних працівників та організацій, що працюють із постраждалими, що дозволить впровадити апробований інструмент масової психологічної допомоги.

Object of study: Psychological support for the adult civilian population in war conditions. Subject of study: The effectiveness of the "Problem Management Plus" (PM+) program as a means of psychological support for residents of frontline communities. The purpose of the studyis the theoretical substantiation and empirical verification of the effectiveness of the "Problem Management Plus" program for providing psychological support to residents of frontline communities. Main research objectives: - To analyze the psychological consequences of war for the civilian population and theoretical approaches to psychological assistance in crisis conditions. - To investigate the essence, principles, and international experience of applying the "Problem Management Plus" program. - To organize and conduct empirical research to evaluate the effectiveness of the PM+ program on a sample of residents from frontline communities. - To analyze the obtained results, test the hypotheses, and develop practical recommendations for the implementation of the program. Practical significance lies in the development of specific practical measures and recommendations for psychologists, social workers, and organizations working with affected individuals, which will allow for the implementation of a proven tool for mass psychological assistance.
Керівник: Ломакін Андрій Олександрович, кандидат технічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічна допомога; війна; цивільне населення; Problem Management Plus (PM+); прифронтові громади; ПТСР (посттравматичний стресовий розлад); психологічна інтервенція; стресостійкість (резильєнтність); психологічне благополуччя; psychological assistance; war; civilian population; frontline communities; PTSD (post-traumatic stress disorder); psychological intervention; resilience; psychological well-being