К вопросу о внешнем факторе развития художественной резьбы по кости в Южной Руси - Сергеева, М.С. (My University, 2015)
У статті розглядається роль культурних контактів у розвитку художнього різьблення по кістці у Південній Русі. Художнє різьблення по кістці починає практикуватися у Південній Русі з Х ст. Швидкому розквіту косторізного ремесла у цей період сприяли зовнішні культурні контакти. Розповсюдження у Південній Русі художньої різьбленої кістки північноєвропейського вигляду можна пояснити північними пріоритетами у історико-культурних зв’язках у Х ст. Особливе значення має діяльність майстрів-мігрантів, які були передавачами ремісничих технологій і художніх ідей. У ХI—ХIII ст. у Південній Русі формуються місцеві традиції обробки кістки, проте іноді простежується розповсюдження художніх образів на великій території. Шляхами їх поширення могли бути: копіювання спільного прототипу різними майстрами, поширення продукції однієї майстерні у складі імпорту або внаслідок міграції самого майстра, створення художніх образів у межах єдиної традиції. В статье рассматривается роль культурных контактов в развитии художественной резьбы по кости в Южной Руси. Художественная резьба по кости начинает практиковаться в Южной Руси с Х в. Быстрому расцвету косторезного ремесла в этот период способствовали внешние культурные контакты. Распространение в Южной Руси художественной резной кости североевропейского вида можно объяснить северными приоритетами в историко-культурных связях в Х в. Особое значение имеет деятельность мастеров-мигрантов, которые были передатчиками ремесленных технологий и художественных идей. В ХI—ХIII вв. в Южной Руси формируются местные традиции обработки кости, однако иногда прослеживается распространение художественных образов на большой территории. Путями их распространения могли быть: копирование общего прототипа разными мастерами, распространение продукции одной мастерской в составе импорта или вследствие миграции самого мастера, создание художественных образов в рамках единой традиции. The article deals with the role of cultural contacts in the development of artistic bone carving in Southern Rus’. Artistic bone carving begins to practice in Southern Rus’ from the 10th cent. Fast flourishing of a carving craft in this period is largely due to external cultural contacts. Distribution of carved bone of Northern European appearance in Southern Rus’ could be explained with Northern priorities in the historical and cultural contacts in 10th cent. The activity of migrant artisans, who were transmitters of handicraft technology and artistic ideas was of particular importance. In 11th—13th cent. in Southern Rus’ local traditions of processing of bone was formed. Nevertheless sometimes the spread of artistic images over a large area is detected. Pathways of their spread could be: copiing the same prototype by different masters, distribution of products of one workshop as part of a imports or as a result of migration of the master himself, creation of artistic images in limits of common tradition.
Keywords: Давня Русь; давньоруське художнє ремесло; мандруючі ремісники; різьблена кістка; зооморфний декор; Древняя Русь; древнерусское художественное ремесло; странствующие ремесленники; резная кость; зооморфный декор; Old Rus’; Old Russian Arts and Crafts; itinerant craftsmen; carved bone; zoomorphic decoration