Образи насилля в православній думці Московської держави (кінець XV - початок XVII ст.) - Комаров, Андрій Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Дослідження присвячене вивченню уявлень про застосування та моральну допустимість дій, які можна вважати насильницькими (смертні страти) у найбільш відомих публіцистичних джерелах періоду пізнього Середньовіччя Московської держави. Окрім безпосереднього вивчення образів насилля в російській книжності, особлива увага була присвячена контекстним подіям, процесам та явищам, що мали вплив на причини появи та стимули розвитку появи цих образів. У висновку зазначено, що образи насилля кінця XV – початку XVII ст., за деякими виключеннями, здебільшого чітко корелювали з конкретним історичним контекстом, а якоїсь органічної еволюції образів насилля не існує через концептуальну різність періодів.

The paper is dedicated to the studying the use and moral permissibility of actions that can be considered violent (mortal strife) in the most prominent publicistic works of the period of the late Middle Ages of the Moscow State. In addition to studying of the images of violence in Russian literature, special attention was devoted to contextual events, processes and phenomenas that influenced causes and incentives for the development of these images. It is stated in summary that the images of violence from the end of the 15th century to the beginning of the 17th century, with some exceptions, were clearly correlated with a specific historical context, and any organic evolution of the images cannot be constructed because of the conceptual differences of these periods.
Violations of Orthodox thought in the Moscow state (late 15th - early 17th centuries)
Керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Федір Іванович Карпов (около 1475/80 — не ранее 1539); образи насилля; Московська держава; Псевдофілофей; старець Філофей; епоха Смути; Іван Тимофєєв; російська історія; новгородський архиєпископ Генадій; йосифляни; нестяжателі; Іван Семенович Пєрєсвєтов (XVI ст.); «Москва – Третій Рим»; листування царя Івана IV (Грозного) та князя Андрія Курбського; Йосиф Волоцький; єресі жидовствуючих; Archbishop Gennady of Novgorod; Iosiflyans; non-landlords; Fedor Ivanovich Karpov (1475/80 — 1539); Elder Philofey; Pseudophilofey; Ivan Timofeev; Ivan Semenovich Peresvetov; "Moscow - the Third Rome"; Correspondence of Tsar Ivan IV (the Terrible) and Prince Andrei Kurbsky; Iosif Volotsky; heresies of the Judaizers; The Time of Troubles