Підвищення рівня енергетичної безпеки за рахунок використання автономної сонячної електростанції з децентралізованою фотоелектричною генерацією - Пономаренко, Дмитрій Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи є дослідження ефективності використання автономних сонячних електростанцій з децентралізованою фотоелектричною генерацією для підвищення рівня енергетичної безпеки та розробка рекомендацій щодо їх впровадження. В роботі використовувались методи аналізу літературних джерел, моделювання процесів роботи сонячних електростанцій, експериментальні дослідження та економічний аналіз. Проведено аналіз сучасних методів використання відновлюваних джерел енергії, що показав високу ефективність сонячних електростанцій для підвищення енергетичної безпеки. Досліджено технічні характеристики автономних сонячних електростанцій та їх вплив на стабільність електропостачання. Використання автономних сонячних електростанцій з децентралізованою фотоелектричною генерацією є ефективним заходом для підвищення рівня енергетичної безпеки. Сонячні електростанції дозволяють значно покращити стабільність електропостачання, знизити ризики аварій і збоїв, а також зменшити витрати на електроенергію. Впровадження рекомендацій, розроблених у рамках даної роботи, сприятиме забезпеченню стабільної та надійної роботи систем електропостачання в умовах сучасних викликів.

The purpose of the work is to study the effectiveness of using autonomous solar power plants with decentralized photovoltaic generation to increase the level of energy security and develop recommendations for their implementation. The work used methods of analyzing literary sources, modeling the processes of solar power plants, experimental research and economic analysis. An analysis of modern methods of using renewable energy sources was carried out, which showed the high efficiency of solar power plants to improve energy security. The technical characteristics of autonomous solar power plants and their impact on the stability of electricity supply are investigated. The use of autonomous solar power plants with decentralized photovoltaic generation is an effective measure to increase the level of energy security. Solar power plants can significantly improve the stability of electricity supply, reduce the risk of accidents and failures, and reduce energy costs. Implementation of the recommendations developed within the framework of this work will contribute to ensuring stable and reliable operation of power supply systems in the face of modern challenges.
Improving energy security through the use of an autonomous solar power plant with decentralized photovoltaic generation
Керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; автономні сонячні електростанції; децентралізована фотоелектрична генерація; відновлювані джерела енергії; впровадження технологій; зниження витрат на електроенергію; autonomous solar power plants; decentralized photovoltaic generation; renewable energy sources; introduction of technologies; reduction of electricity costs