Вплив експерименту Неллі Блай на виникнення сумнівів у суспільстві щодо валідності діагностування психічних розладів - Гайденко, Вероніка Євгеніївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
У сучасному суспільстві існують недовіра до засобів лікування психіатричних захворювань та сумніви щодо валідності методів їх діагностування. З часів зародження наукової психіатрії на зламі XVIII та XIX століть та до наших днів сталося чимало історичних подій, які значно вплинули на виникнення подібного ставлення. Наше дослідження зосереджено на одній з таких подій – експерименті Неллі Блай у XIX столітті та його впливі на формування образу психіатрії у суспільстві. Оскільки зазначена проблема наразі вважається не повністю вирішеною та продовжує турбувати як спеціалістів з психіатрії всього світу, так і їхніх пацієнтів, вивчення її коріння є досить важливим та актуальним. Незважаючи на те, що метою Неллі Блай було викриття зловживань в жіночій психіатричній лікарні, вона несподівано порушила інше питання: проблему валідності методів діагностування ментальних патологій. Популярність опублікованих матеріалів розслідування та їхнє відображення в сучасній популярній культурі забезпечили підґрунтя для формування у суспільстві негативного образу психіатричних закладів і їхньої методології.

In today's society, there is a distrust of psychiatric treatments and doubts about the validity of diagnostic methods. Since the birth of scientific psychiatry at the turn of the eighteenth and nineteenth centuries and up to the present day, many historical events have occurred that have significantly influenced the emergence of such attitudes. Our study focuses on one of these events - the Nelly Bly experiment in the nineteenth century and its impact on the formation of the image of psychiatry in society. Since this problem is still considered to be not fully resolved and continues to concern both psychiatric professionals around the world and their patients, the study of its roots is quite important and relevant. Despite the fact that Nellie Bly's goal was to expose abuses in a women's psychiatric hospital, she unexpectedly raised another issue: the problem of the validity of methods for diagnosing mental pathologies. The popularity of the published materials of the investigation and their reflection in contemporary popular culture provided the basis for the formation of a negative image of psychiatric institutions and their methodology in society.
The impact of the Nellie Bly experiment on the emergence of doubts in society about the validity of diagnosing mental disorders
Keywords: MEDICINE; MEDICINE::Psychiatry; HUMANITIES and RELIGION; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of medicine