Дихальні техніки як засіб подолання стресу та тривожності - Кузнєцова, Я. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В кваліфікаційній роботі дослідженню ефективність короткочасних дихальних технік як інструменту подолання стресу та тривожності в умовах високої психоемоційної напруги. Проведене дослідження підтвердило статистично значущу ефективність короткочасних дихальних технік як інструменту швидкого подолання стресу та тривожності. Порівняльний аналіз зафіксував зниження показників тривожності та стресу за всіма шкалами одразу після втручання, при цьому більше половини досліджуваних перейшли до зони психологічного комфорту. Ключовим результатом є встановлення, що найбільший ефект від застосування технік проявляється виключно у сфері суб’єктивного сприйняття стресу у осіб із найвищим вихідним рівнем тривожності. Статистичний аналіз взаємозв’язкупідтвердив, що чим вищою була початкова психоемоційна напруга, тим більшу користь отримали респонденти, що робить цю методику особливо цінною для осіб із клінічно значущою тривогою.

This qualification paper investigates the effectiveness of short-term breathing techniques as a tool for coping with stress and anxiety under conditions of high psycho- emotional tension. The study confirmed the statistically significant effectiveness of short-term breathing techniques as a rapid means of overcoming stress and anxiety. Comparative analysis recorded a reduction in anxiety and stress indicators across all scales immediately following the intervention, with more than half of the subjects moving into the zone of psychological comfort. A key finding is that the greatest effect from applying these techniques isdemonstrated exclusively inthe sphere of subjective stress perception among individuals with the highest initial anxiety levels. Statistical analysis of the correlation confirmed that the higher the initial psycho-emotional tension, the greater the benefit receivedbythe respondents,which makes this method particularly valuable for individuals with clinically significant anxiety.
Керівник роботи: Яворовська Любов Миколаївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; стрес; тривожність; дихальні техніки; саморегуляція; психоемоційний стан; stress; anxiety; breathing techniques; self-regulation; psycho-emotional state