Прикордонні соціогеосистеми: суспільно-географічні особливості, проблеми та перспективи розвитку (на прикладі Харківського регіону) - Кулєшова, Г.О. (My University, 2009)
У статті запропоновано поняття «прикордонна соціогеосистема» та «прикордонний соціум». Дано визначення трансляційної функції кордону. Охарактеризовано особливості демографічної ситуації та виявлені тенденції розвитку малого підприємництва у прикордонних районах Харківського регіону. Наведено результати соціологічного опитування населення щодо особливостей перетину державного кордону. Представлено результати аналізу суспільно-географічних особливостей Харківського регіону як прикордонної соціогеосистеми з використанням різних методів дослідження, виявлені проблеми та перспективи його розвитку.
Keywords: соціогеосистема; кордон