UI/UX дизайн у сфері e-commerce: вплив візуальних елементів веб-сайту на прийняття рішення про покупку товару - Левадна, Катерина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота на тему «UI/UX дизайн у сфері e-commerce: вплив візуальних елементів веб-сайту на прийняття рішення про покупку товару» присвячена дослідженню ролі візуальних елементів веб-сайту у впливі на поведінку споживачів. У роботі розглянуті візуальні елементи сайту як інструменти, що формують сприйняття бренду, впливають на прийняття рішень та можуть сприяти досягненню бізнес-цілей, а також використовуються для кодування повідомлення, адресатом якого є користувач. Об’єктом дослідження виступає UI/UX дизайн у сфері електронної комерції. Тоді як предметом - вплив візуальних елементів сайту на поведінку споживачів. Мета кваліфікаційної роботи полягає у дослідженні принципів розробки інтерфейсів e-commerce сайтів, аналізі їх ефективності як інструментів комунікації з користувачами та розробці практичних рекомендацій її підвищення. Аналіз джерельної бази дозволив: 1) визначити ключові функції UI/UX дизайну в комунікаційному процесі, 2) дослідити особливості у сфері e-commerce, 3) проаналізувати основні візуальні елементи, що впливають на користувацький досвід. На основі цієї інформації були висунуті практичні рекомендації. В ході роботи було проведене пілотажне емпіричне дослідження, що базується на онлайн-опитуванні та серії A/B тестів. Кількість респондентів становила 50 осіб: українців від 18 до 25 років, що купують онлайн щонайменше кілька разів на рік. Опитування включало запитання щодо споживацької поведінки, а також A/B тести для порівняння впливу різних варіантів дизайну на рішення користувачів. Результати дослідження висвітлили роль культурного капіталу у сприйнятті візуального стилю сайту, важливість організації інформації та використання соціального доказу, а також продемонстрували вплив фото на сприйняття товару.

The thesis on “UI/UX Design in E-commerce: The Impact of Visual Elements of a Website on Purchase Decision-Making” is devoted to the study of the role of website visual elements in influencing consumer behavior. The paper examines website visual elements as tools that shape brand perception, affect decision-making, and support the achievement of business goals, while also being used as communicative signals directed at users as receivers. The object of the research is UI/UX design in the field of e-commerce, and the subject is the influence of visual website elements on consumer behavior. The purpose of the thesis is to investigate the principles of designing e-commerce interfaces, analyse their effectiveness as tools of communication with users, and develop practical recommendations for their improvement. The analysis of the source base allowed us to: 1) define the key functions of UI/UX design within the communication process; 2) explore its specific features in the context of e-commerce; and 3) examine the main visual elements that influence user experience. Based on this analysis, practical recommendations were proposed. A pilot empirical study was conducted, consisting of an online survey and a series of A/B tests. The sample included 50 Ukrainian participants aged 18 to 25 who make online purchases at least several times a year. The questionnaire included questions on consumer behavior and preference A/B tests comparing different design options in order to define the influence on user decisions. The findings highlighted the role of cultural capital in perceiving website visual style, the importance of information architecture and social proof, as well as the impact of product imagery on product perception.
UI/UX design in e-commerce: the impact of visual elements of a website on purchase decision-making
Керівник: Калашнікова Аліна Олександрівна, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social work; UI/UX дизайн; комунікація; споживча поведінка; електронна комерція; комунікативний вплив; візуальні символи; UI/UX design; communication; consumer behavior; e-commerce; communicative influence; visual symbols