Географічний аналіз пошкоджень сільськогосподарських угідь внаслідок воєнних дій з використанням радарних даних (на прикладі Бахмутського району Донецької області) - Костиць, Артем Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В українських дослідженнях останніх років SAR-технології стали одним із ключових інструментів фіксації наслідків бойових дій, пожеж і деградаційних процесів на сільськогосподарських землях. Аналіз природно-географічних умов Бахмутського району продемонстрував, що його сільськогосподарських угіддя характеризуються родючими ґрунтами, переважно вирівняним рельєфом і високою часткою орних земель. Саме ці особливості визначають чутливість території до воєнних дій, адже навіть локальні втручання радикально змінюють структуру поверхні. У межах дослідження була розроблена та реалізована комплексна методика обробки SAR-даних, що включала калібрування, фільтрацію спеклу, корекцію за рельєфом та формування індексних карт. Подальше об'єднання різночасових знімків дало змогу виконати аналіз змін і виокремити ділянки з аномальною радарною поведінкою. Розрахунок радарних індексів дозволив створити тематичні карти, що відображають ступінь порушення ґрунтоворослинного покриву. Отримані результати були верифіковані за допомогою оптичних даних, свідчень про бойові дії та логіки просторових процесів. Така методика забезпечила високу відтворюваність аналізу та дала можливість виявляти навіть ті пошкодження, які непомітні на оптичних знімках.
Науковий керівник : Попов Владислав, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Exogenous earth sciences::Physical geography; FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING::Soil science; сільськогосподарські угіддя; географічний аналіз; деградація ґрунтів; дані SAR; радарний індекс; Sentinel-1