Відображення екологічної складової у німецькомовному рекламному дискурсі - Янковська, Яніна Валеріївна; Yankovska, Ya. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню екологічної проблематики в німецькомовному рекламному дискурсі. Актуальність дослідження зумовлена нагальною потребою розв’язання глобальних проблем, зокрема зміни клімату, забруднення довкілля та нераціонального використання природних ресурсів. Важливим кроком у подоланні цих проблем є формування екологічної свідомості, у чому рекламний дискурс відіграє значну роль як засіб впливу на громадську думку. У дослідженні визначено характерні риси екологічної тематики в німецькомовному рекламному дискурсі. Для досягнення поставленої мети проаналізовано зміст і ступінь дослідженості базових категоріальних понять, визначено місце та роль екологічної тематики, а також досліджено мовні й візуальні засоби німецькомовної екологічної реклами.

The master’s thesis is devoted to the study of ecological issues in German-language advertising discourse. The relevance of the research is determined by the urgent need to solve global problems such as climate change, environmental pollution, and the irrational use of natural resources. An important step towards addressing these problems is the formation of ecological awareness, in which advertising discourse plays a significant role as a means of influencing public opinion. The research identifies the characteristic features of ecological themes in German-language advertising discourse. To achieve this goal, the content and degree of research of basic categorical concepts were analyzed, the place and role of ecological topics were defined, and the linguistic and visual means of German ecological advertising were examined.
Reflection of the ecological component in German-language advertising discourse
Керівник: Самаріна Вікторія Вікторівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри романо-германської філології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; рекламний дискурс; екологія; німецька мова; екологічна свідомість; мовні засоби; візуальні засоби; екологічна реклама; вплив на громадську думку; ecology; advertising discourse; German-language advertising; stylistics of advertising text; advertising lexis; advertising image