Механізм фінансово-бюджетних відносин у забезпеченні розвитку регіону на основі діяльнісно-логістичного підходу - Половинко, Богдан Сергійович; Polovynko, B. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячено розробці теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо формування механізму фінансово-бюджетних відносин у забезпеченні розвитку регіону на основі діяльнісно-логістичного підходу. Аналіз наукової літератури дозволив виявити проблеми, пов’язані з функціонуванням механізму фінансово-бюджетних відносин, серед яких слабка інтеграція логістичних підходів у бюджетну архітектоніку регіону, низький рівень ефективності та реалізованості програм розвитку регіону у світлі сучасних глобальних викликів та гібридних загроз стабільній діяльності тощо. У зв’язку з цим виникає потреба у розробці методичних підходів і застосуванні концептуально нових релевантних інструментів впливу на розвиток регіону, здатних обґрунтувати стратегічно-орієнтовані пріоритети бюджетного фінансування в умовах децентралізації й обмеженості фінансових можливостей.

The thesis research is devoted to establishing theoretical and methodological provisions and practical recommendations as for developing the mechanism of financial and budgetary relations in ensuring regional development based on the activity-logistic approach. Analysing scientific literature made it possible to identify problems related to the mechanism of financial and budgetary relations functioning, including weak integration of logistical approaches into regional budget architecture, low efficiency and implementability of regional development programs in the light of modern global challenges and hybrid threats to stable activity, etc. In this regard, there is a need to develop methodological approaches and apply conceptually new relevant tools for influencing the regional development which can help to justify strategically-oriented priorities of budget financing in the context of decentralization and limited financial resources.
The mechanism of financial and budgetary relations in ensuring regional development based on the activity-logistic approach
Науковий керівник: Самородов Борис Вадимович, доктор економічних наук, професор кафедри банківського бізнесу та фінансових технологій. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; фінансово-бюджетні відносини; механізм фінансово-бюджетних відносин; регіон; регулювання; розвиток регіону; праксеологія; діяльнісно-логістичний підхід; нормативно-правове підґрунтя; нормативно-правове підґрунтя; сфера життєзабезпечення людського потенціалу; бюджетні видатки; бюджетні програми; оптимальний розподіл бюджетних кошів; пріоритети розвитку регіону; результативність виконання бюджетних програм; financial and budgetary relations; mechanism of financial and budgetary relations; region; regulation; regional development; praxeology; activity- logistic approach; regulatory and legal framework; assessing the level of regional development; sphere of human potential life support; budget expenditures; budget programs; optimal allocation of budget funds; regional development priorities; efficiency of budget programs implementation