Вплив використання систем машинного перекладу на якість перекладу термінології у галузі когнітивної психології - Пономаренко, Даріна Едуардівна; Ponomarenko, D. E. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження полягає у порівняльному аналізі якості перекладів тексту з когнітивної психології, системами машинного перекладу Google Translate і DeepL, з метою виявлення особливостей, переваг і недоліків кожного з варіантів перекладу. Реалізація сформульованої мети передбачає вирішення цілої низки завдань: – проаналізувати сучасні підходи до визначення структури та змісту фахової компетентності перекладача; 4 – охарактеризувати основні моделі фахової компетентності перекладача, що застосовуються у сучасній перекладознавчій теорії; – схарактеризувати сучасний спектр перекладацьких інформаційно комунікаційних технологій, які використовуються у письмовому та усному перекладі; – визначити роль і місце систем машинного перекладу як ключових перекладацьких інформаційно-комунікаційних технологій; – розкрити поняття «нейронна система машинного перекладу» та охарактеризувати принципи її роботи, переваги й недоліки для перекладацької діяльності; – здійснити порівняльний аналіз перекладів тексту з когнітивної психології, виконаних студентом перекладацького відділення та системами машинного перекладу Google Translate і DeepL; – провести термінологічний аналіз перекладених текстів із метою визначення точності та адекватності відтворення 300 термінологічних одиниць; – інтерпретувати отримані результати щодо кількості помилок і частки правильно перекладених термінів у кожному з варіантів перекладу. … Наукова новизна полягає у тому, що вперше здійснено порівняльне дослідження якості перекладу тексту когнітивно-психологічного спрямування, виконаного системами Google Translate та DeepL.
The impact of using machine translation systems on the quality of terminology translation in the field of cognitive psychology
Керівник роботи: Ольховська Алла Сергіївна, доктор педагогічних наук, професор кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша факультету іноземних мов
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; машинний переклад; перекладацькі технології; системи машинного перекладу; термінологія; machine translation; translation technologies; machine translation systems; terminology