Взаємозв'язок між травматичними подіями і ризиком суїциду в молоді - Кавешнікова, М. М. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена дослідженню взаємозв’язку між травматичними подіями і ризиком суїциду в молоді та складається зі вступу, двох основних розділів та висновків. Перший розділ роботи присвячено теоретичному дослідженню психологічних травм, їх типів, форм та ефектів дії, впливу травматичних подій на психічне здоров’я молоді, та вивчення їх як фактору ризику суїцидальних спроб у молоді. Другий розділ присвячений характеристиці вибірки lосліджуваних, опису методів та методик дослідження, а також аналізу результатів та їх інтерпретації. У дослідженні взяло участь 82 молоді особи віком 20-25 років, яких було поділено на дві групи залежно від наявності пережитого травмуючого досвіду у дитячо-підлітковому віці. За результатами дослідження було підтверджено першу гіпотезу стосовно того, що переживання травматичних подій має зв’язок із ризиком суїциду, а також другу гіпотезу стосовно зв'язку сприйняття соціальної підтримки із переживанням психологічних травм.

This qualification thesis explores the connection between traumatic experiences and suicide risk among young people. The work consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. The first chapter is devoted to a theoretical analysis of psychological trauma, including its types, forms, and effects, the impact of traumatic events on the mental health of youth, and the consideration of such experiences as a risk factor for suicidal behavior. The second chapter presents the characteristics of the study sample, describes the research methods and instruments, and provides an analysis and interpretation of the findings. The study involved 82 young individuals aged 20 to 25, who were divided into two groups based on whether they had experienced traumatic events during childhood or adolescence. The results confirmed the first hypothesis — that experiencing traumatic events is associated with a higher risk of suicide — as well as the second hypothesis regarding the link between perceived social support and the experience of psychological trauma.
Керівник роботи: Павленко Валентина Миколаївна, кандидат психологічних наук, професор кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; суїцид; суїцидальний ризик; суїцидальна поведінка; психологічна травма; соціальна підтримка; suicide risk; suicidal behavior; psychological trauma; psychotrauma; traumatic event; social support; youth