Аналіз розвитку систем зберігання енергії на базі літієвих акумуляторів в Україні та світі - Корніліч, Дмитро Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В роботі досліджено теоретичні основи електрохімічних батарей як різновиду систем збереження енергії, розглянуті акумуляторні батареї як окремий напрямок розвитку технологій, визначена провідна роль вторинних електрохімічних батарей побудованих з використанням літію, визначено відповідність наявних міжнародних класифікацій, досліджена сегментація ринку акумуляторних батарей, визначені глобальні фактори росту, оцінено стан світових ринків за допомогою міжнародних індексів, проаналізовано вплив війни в Україні на національний ринок, здійснено прогнозування динаміки розвитку ринку на основі світового експорту-імпорту за допомогою статистичного моделювання. Метою роботи є обґрунтування теоретико-методичних засад статистичного вивчення та аналіз сучасного стану ринку систем зберігання енергії на базі літієвих (літій-іонних) акумуляторів в Україні та світі. Об’єктом дослідження є світовий і національний ринок літій-іонних акумуляторів (вторинних батарей). Предметом дослідження є теоретичні засади та статистичний інструментарій оцінювання ринку систем зберігання енергії на базі літієвих акумуляторів в Україні та світі.

The paper investigates the theoretical foundations of electrochemical batteries as a type of energy storage systems, considers batteries as a separate direction of technology development, determines the leading role of secondary electrochemical batteries built using lithium, determines the compliance of existing international classifications, studies the segmentation of the battery market, identifies global growth factors, assesses the state of world markets using international indices, analyzes the impact of the war in Ukraine on the national market, and forecasting the dynamics of market development on the basis of world exports and imports using statistical modeling. The purpose of the study is to substantiate the theoretical and methodological foundations of statistical study and analyze the current state of the market for energy storage systems based on lithium (lithium-ion) batteries in Ukraine and the world. The object of the study is the global and national market of lithium-ion batteries (secondary batteries). The subject of the study is the theoretical foundations and statistical tools for assessing the market of energy storage systems based on lithium batteries in Ukraine and the world.
Analysis of the development of energy storage systems based on lithium batteries in Ukraine and the world
Керівник: Чала Тетяна Георгіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики, обліку та аудиту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; аналіз; моделювання; прогнозування; системи збереження енергії; ринок електрохімічних батарей; акумулятори; життєвий цикл батарей; вторинні батареї; літій-іонні акумулятори; analysis; modeling; forecasting; energy storage systems; electrochemical batteries market; batteries; battery life cycle; secondary batteries; lithium-ion batteries