Визначення мікроструктури кальційфосфатних матеріалів за допомогою рентгенівського повнопрофільного аналізу - Орлов, Герман Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
В роботі досліджуються параметри кристалічної структури зразків гідроксилапатиту методом Рітвельда, що були відпалені в інтервалі температур від кімнатної до 1150 °С. Показано, що зміни в структурі обраних відпалених зразків гідроксилапатиту є частково прогнозованою поведінкою, що пов’язана з процесами виділення молекул води, іонів CO2- та процесами розкладання іонів гідрофосфату у іони пірофосфату а також конверсією гідроксілапатиту у іони інших фаз. Показано, що модель кристалічної ґратки нанокристалічного гідроксилапатиту задовільно описує досліджувані зразки, які мають різну ступінь дисперсності, а параметри, що використовуються наданою теоретичною моделлю мали задовільну роль у покращені процесу обробки методом Рітвельда.

The study have as its target to examine the parameters of the crystal structure of hydroxyapatite samples by the Rietveld refinement, sintered in the temperature range from room temperature to 1150 °C. It is shown that the changes in the structure of the selected sintered samples of hydroxyapatite have partially predicted behaviour, which is connected with the release of water molecules, CO2- ions and the decomposition of hydrogen phosphate ions into pyrophosphate ions, as well as the conversion of hydroxyapatite into other phases. It is shown that the model of the crystal lattice of nanocrystalline hydroxylapatite satisfactorily describes the studied samples, which have different degrees of dispersion, and the parameters used by the provided theoretical model had a satisfactory role in improving the efficiency of Rietveld refinement.
Investigation of the microstructure of calcium phosphate materials using X ray full-profile analysis
Керівник роботи: Рохмістров Дмитро Володимирович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; гідроксилапатит; метод Рітвельда; параметри ґратки; області когерентного розсіювання рентгенівських променів; мікронапрури; hydroxyapatite; Rietveld method; lattice parameters; regions of coherent X-ray scattering