Проєктування СЕП вузла навантаження прокатного цеху металургійної промисловості - Романюк, Андрій Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У кваліфікаційній роботі проведено аналіз технологічного процесу прокатного виробництва та визначено склад основних електроспоживачів цеху. На основі вихідних даних виконано розрахунок електричних навантажень вузла електропостачання. Визначено розрахункові значення активної, реактивної та повної потужностей, що дозволило обґрунтувати вибір схеми електропостачання, потужності силових трансформаторів та параметрів розподільчої мережі. У роботі здійснено вибір основного електрообладнання системи електропостачання, зокрема силових трансформаторів, кабельних ліній, шинопроводів, розподільчих пристроїв і комутаційної апаратури. Проведено перевірку вибраного обладнання на відповідність умовам нормальної експлуатації та аварійних режимів роботи. Виконано розрахунок струмів короткого замикання в характерних точках електричної мережі. На основі отриманих результатів здійснено вибір апаратів захисту, які забезпечують своєчасне виявлення та локалізацію аварійних режимів. Для підвищення ефективності використання електричної енергії виконано розрахунок компенсації реактивної потужності.

The qualification work analyzed the technological process of rolling production and determined the composition of the main electricity consumers of the shop. Based on the initial data, the calculation of the electrical loads of the power supply node was performed. The calculated values of active, reactive and apparent powers were determined, which allowed to justify the choice of the power supply scheme, power of power transformers and parameters of the distribution network. The work selected the main electrical equipment of the power supply system, in particular power transformers, cable lines, busbar trunking, switchgear and switching equipment. The selected equipment was checked for compliance with the conditions of normal operation and emergency operation. The calculation of short-circuit currents at characteristic points of the electrical network was performed. Based on the results obtained, the selection of protection devices was carried out, which ensure timely detection and localization of emergency modes. To increase the efficiency of the use of electrical energy, the calculation of reactive power compensation was performed.
Design of the SEP of the load node of the rolling shop of the metallurgical industry
Керівник: Кирисов Ігор Геннадійович, PhD, старший викладач кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; система електропостачання; вузол навантаження; прокатний цех; металургійна промисловість; електричні навантаження; силовий трансформатор; компенсація реактивної потужності; струми короткого замикання; енергоефективність; power supply system; load unit; rolling mill; metallurgical industry; electrical loads; power transformer; reactive power compensation; short-circuit currents; energy efficiency