Армения в восточной политике Марка Антония - Литовченко, Сергей Дмитриевич; Литовченко, Сергій Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2000)
У 37 р. до н. е. Марк Антоній поновив союзні відношення з Вірменським царством. Римляни надавали великого значення вірменським військам під час походу проти Парфії. Однак спроба М. Антонія залучити на свій бік Мідію-Атропатену призвела до відмови від активного використання вірменської кінноти. Наслідком цього було охолодження відносин між М. Антонієм і Артаваздом II Вірменським після невдачі парфянського походу. У 34 р. до н. е. М. Антоній, намагаючись зміцнити союз з Мідією-Атропатеною, не тільки арештував Артавазда II, а й ліквідував Вірменське царство, яке погрожувало володінням атропатенських царів. Дії М. Антонія призвели до послаблення римського та посилення парфянського впливу на Вірменію.
Keywords: Рим; Арменія; Марк Антоній; східна політика; Парфія; Мідія-Атропатена; Артавазд ІІ