Вплив психологічного клімату в колективі на рівень професійного вигорання працівників - Левченко, Олександр Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: професійне вигорання працівників. Предмет дослідження: вплив психологічного клімату в колективі на рівень професійного вигорання працівників. Мета дослідження: з’ясувати характер взаємозв’язку між психологічним кліматом у трудовому колективі та професійним вигоранням працівників. Завдання дослідження: проаналізувати теоретичні підходи до вивчення психологічного клімату та професійного вигорання; визначити рівень психологічного клімату в колективі; виявити рівень професійного вигорання працівників; проаналізувати взаємозв’язок між психологічним кліматом у колективі та професійним вигоранням працівників. Практична значущість дослідження: результати роботи можуть бути використані для вдосконалення психологічного супроводу трудових колективів, формування сприятливого соціально-психологічного клімату, а також розробки профілактичних заходів, спрямованих на зниження ризику професійного вигорання працівників.

The object of the study: professional burnout among employees. The subject of the study: the influence of the psychological climate within the work team on the level of professional burnout among employees. The purpose of the study: to determine the nature of the relationship between the psychological climate in the workplace and employees’ professional burnout. The objectives of the study: to analyze theoretical approaches to the study of psychological climate and professional burnout; to determine the level of the psychological climate within the work team; to identify the level of professional burnout among employees; to analyze the relationship between the psychological climate and professional burnout. The practical significance of the study: the findings can be used to improve psychological support services for work teams, promote a healthy socio-psychological climate in organizations, and develop preventive measures aimed at reducing the risk of professional burnout among employees.
Керівник: Хомуленко Борис Владиславович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічний клімат; психологічний клімат; профілактика емоційного вигорання; professional burnout; psychological climate; prevention of emotional burnout