Екологічна оцінка стійкості локальних популяцій рідкісних та зникаючих видів заплавних місцезростань в долині р. Уди на території м. Харків методом фітоіндикації - Гамуля, Ю.Г.; Чаюк, О.А. (Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, 2015)
У статті наведені результати екологічної оцінки умов зростання локальних популяцій рідкісних видів рослин в долині р. Уди на території міста Харків. Методом фітоіндикаційних шкал досліджені місця зростання видів, які занесені до ЧКУ та мають статус вразливих: Botrychium lunaria (L.) SW., Dactylorhiza incarnata (L.) Soo, Epipactis palustris (L.) Crantz, Orchis coriophora L., Orchis palustris Jacq., а та кож рідкісних для регіону видів: Iris pseudacorus L., Filipendula ulmaria (L.) Maxim., Caltha palustris L., Geum rivale L., Parnassia palustris L., Valeriana officinalis L. Флора досліджених ділянок включала 45 та 46 видів судинних рослин з десяти основних родин, серед яких найбільшими за кількістю видів були: Asteraceae, Fabaceae, Ranunculaceae, Poaceae, Rosaceae, Orchidaceae, які складають майже 75 % флористичного різноманіття. Досліджені флористичні спектри місцезростань основних родин виявилися доволі близькими, не зважаючи на певне різноманіття природних умов та наявність у складі флори синантропних видів. Встановлено, що більшість рідкісних видів зростають в умовах екологічної відповідності за головними лімітуючими факторами (водний режим та перемінність зволоження ґрунту, кислотність, сольовий режим ґрунту та вміст в ґрунті доступного нітрогену). Популяції досліджених рослин є досить сталими та здатними витримувати незначні коливання екологічних факторів, а їх існуванню може загрожувати лише діяльність людини. Досліджено локальні популяції та місця їх зростання, що мають бути взяті під охорону задля подальшого збереження видів.
Keywords: Харків; Уди; заплава; рідкісні рослини; локальні популяції; фітоіндикація