Методика розвитку рухових умінь і навичок в учнів старшої школи у процесі занять легкою атлетикою - Абдел-Басет Салех Ях’я Ал-Равашдех (My University, 2016)
Дисертація присвячена проблемі розробки й обґрунтування методики розвитку умінь і навичок з базових рухових дій у легкій атлетиці старшокласників. Мета роботи – розробити і обґрунтувати методику розвитку рухових умінь і навичок школярів старших класів на заняттях з легкої атлетики із застосуванням міжпредметних зв’язків та інформаційних технологій. В дослідженні брали участь 2 групи школярів: контрольна (n = 22 – дівчата, n= 34 – юнаки) і експериментальна (n = 21 – дівчата, n = 34 – юнаки). Розроблено методику розвитку рухових умінь і навичок школярів старших класів на заняттях з легкої атлетики, яка ґрунтується на використанні міжпредметних зв’язків природничих і гуманітарних наук та інформаційних технологій, що містять анімаційні ілюстрації для розкриття основних аспектів техніки легкоатлетичних рухів; визначено позитивний вплив застосування методики розвитку рухових умінь і навичок з використанням міжпредметних зв’язків та інформаційних технологій на рівень рухової підготовленості і рівень теоретичної підготовки з фізичного виховання школярів старших класів. Застосування розробленої методики навчання рухових дій на заняттях з легкої атлетики школярів старших класів сприяє підвищенню показників рухової підготовленості за результатами виконання основних тестів в бігу, стрибках, метаннях; за результатами експертної оцінки техніки бігу, стрибків і метань, а також рівня теоретичних знань.
Keywords: вміння; навички; легка атлетика; школярі; методика; міжпредметні зв’язки; інформаційні технології; умения; навыки; легкая атлетика; школьники; методика; межпредметные связи; информационные технологии; abilities; skills; athletics; senior students; technique; interdisciplinary relations; information technologies