Северщина времен «Слово о полку Игореве» - Духопельников, Владимир Михайлович; Духопельников, Володимир Михайлович (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
Сіверщина часів «Слова про похід Ігорів» (кінець XII ст.) — це порубіжний, економічно розвинений край Чернігівського князівства, який став центром боротьби з половцями. Новгород-Сіверське князівство, очолюване Ігорем Святославичем, відрізнялося високою щільністю населення, наявністю укріплених міст та активною торгівлею, але страждало від частих набігів кочівників. Сіверщина служила щитом Русі, розташованим уздовж річок Десна, Сейм та Сула. Вона межувала з Диким полем, що потребувало постійної бойової готовності. Центр регіону Новгород-Сіверський був ключовим містом звідки князь Ігор в 1185 почав свій невдалий похід проти половців, описаний в «Слові». Князі цього регіону (Ольговичі) були амбітні, прагнули незалежності від Києва та зміцненню своїх позицій за рахунок активних військових дій. У регіоні процвітали ремесла, будувалися церкви, а населення мало яскраво вираженим патріотизмом, описаним через образ Ярославни в Путивлі. Дослідження цього періоду підкреслює складний баланс між розвиненим господарським життям та необхідністю постійного захисту від зовнішніх загроз.
Сiверщина часів «Слово о полку Ігоревім»
Keywords: князь Игорь; Татищев; княжение; Северская земля; Соловьев