Літературно-критична діяльність В. Коряка - Сподарець, М.П. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
У статті розглянуто своєрідність літературно-критичної спадщини професора Харківського університету та завідувача кафедрою історії української літератури (1933–1936) В. Коряка (1889–1937). У його естетичних поглядах знайшли поєднання марксизм, соціологічна критика («вульгарний соціологізм») та ідеї побудови нової «пролетарської культури» (пролеткульт). Оцінка В. Коряком творчості українських письменників, з одного боку, відобразила пошуки нових підходів до аналізу художніх творів, а з другого, – здійснила відчутній вплив на українське літературознавство 1920-х років та його подальшу еволюцію в період «соціалістичного реалізму». В статье рассматривается своеобразие литературно-критического наследия профессора Харьковского университета и заведующего кафедрой истории украинской литературы (1933–1936) В. Коряка (1889–1937). В его эстетических воззрениях соединились марксизм, социологическая критика («вульгарный социологизм») и идеи создания новой «пролетарской культуры» (пролеткульт). Оценка В. Коряком творчества украинских писателей, с одной стороны, отразила поиски новых подходов к анализу художественных произведений, а с другой, – оказала существенное влияние на украинское литературоведение 1920 х годов и его дальнейшую эволюцию в период «социалистического реализма». The peculiarities of V. Koryak’s (1889–1937) [professor of Kharkiv University, head of sub-faculty of history of Ukrainian literature (1933–1936)] literary heritage are considered in this article. Marxism, sociological critique («vulgar Marxism») and the ideas of creation of «new proletarian culture» («proletcult») are combined in his aesthetic conception. Koryak’s interpretation of Ukrainian writer’s creative and ideological heritage from one hand showed the search of new approaches to the analysis of the works of art but from the other hand it influenced greatly Ukrainian literary critique of 1920s and its further evolution in the period of «socialistically realism».
Сподарець Михайло Павлович, к.філол.н., доц., Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.
Keywords: Харківський університет; Коряк В.; пролеткульт; марксизм; вульгарний соціологізм; соціалістичний реалізм