Ревізія деяких зразків видів роду Tulostoma (Agaricaceae) з території України, що зберігаються в гербарії Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (CWU) - Чвіков, Владислав Сергійович; Худич, Анастасія Сергіївна; Акулов, Олександр Юрійович; Зіненко, Олександр Іванович (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ, 2022)
У статті наведено результати нашої ревізії зібраних трьох гербарних зразків роду Tulostoma в Україні та зберігається в мікологічному гербарії В.Н. Харківський національний університет імені Каразіна, CWU (Myc). Раніше вони були ідентифіковані як Tulostoma kotlabae, T. niveum і T. subsquamosum і повідомлялися як нові зареєстровані види в Україні. Для досліджених зразків ми проаналізували нуклеотидні послідовності ITS-ділянки рибосомної ДНК. Для одного зразка також була отримана велика субодиниця (LSU) рДНК. За результатами нуклеотидного секвенування один зразок (GB00121) був повторно ідентифікований як Tulostoma melanocyclum, а два інших (GB00125 та GB00129) – як T. simulans. Останній вид в Україні зареєстрований вперше. З огляду на те, що останнім часом рід Tulostoma зазнав низки таксономічних змін, було б доцільно провести ревізію інших гербарних зразків з України за допомогою молекулярних методів.
Revision of some specimens of the genus Tulostoma (Agaricaceae) from Ukraine, deposited in the Herbarium of V.N. Karazin National University of Kharkiv (CWU).
Keywords: Крим; DNA; штрихове кодування; Донецький регіон; гастероїдні гриби; флористичні записи; Луганський регіон; Україна; Український степовий природний заповідник