Роль емпатії у вирішенні конфліктів у сім’ї - Андрущенко, Катерина Станіславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження — сімейна взаємодія як психологічний процес. Предмет дослідження — роль емпатії у вирішенні конфліктів у сім’ї. Мета дослідження — виявити особливості впливу емпатії на процес вирішення конфліктів у сімейній взаємодії. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до розуміння феномена емпатії в психології. 2. Розкрити психологічну сутність і типологію сімейних конфліктів. 3. Дослідити рівень емпатійності членів сім’ї та їх стратегії поведінки у конфліктних ситуаціях. 4. Виявити взаємозв’язок між рівнем емпатії та способами вирішення конфліктів у сім’ї. 5. Розробити та апробувати психологічні рекомендації щодо розвитку емпатії як засобу гармонізації сімейних стосунків. Практичне значення дослідження: Отримані результати можуть бути використані у діяльності практичних психологів, сімейних консультантів, педагогів, у програмах підготовки до шлюбу, а також у тренінговій роботі, спрямованій на підвищення емоційної компетентності членів сім’ї.

The object of the study is family interaction as a psychological process. The subject of the study is the role of empathy in resolving conflicts within the family. The purpose of the study is to identify the characteristics of empathy's influence on the process of conflict resolution in family interaction. Research tasks: 1. Analyze theoretical approaches to understanding the phenomenon of empathy in psychology. 2. Reveal the psychological essence and typology of family conflicts. 3. Investigate the level of empathy of family members and their behavioral strategies in conflict situations. 4. To identify the relationship between the level of empathy and methods of conflict resolution in the family. 5. To develop and test psychological recommendations for the development of empathy as a means of harmonizing family relationships. Practical significance of the study: The results obtained can be used in the activities of practical psychologists, family counselors, educators, in marriage preparation programs, as well as in training aimed at improving the emotional competence of family members.
Керівник: Хомуленко Борис Владиславович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; сім’я; конфлікти; empathy; family; conflicts