Грецькі рукописи: Каталог рукописів XIV-XVIII ст. З фондів Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна - Сучалкін, О.В.; Репринцева, В.О.; Сучалкин, О.В.; Репринцева, В.А. (Xарків : Центральна наукова бібліотека ХНУ імені В.Н. Каразіна . Фонд грецької культури. Одеська філія ., 2003)
Зібрання рукописів Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, що нараховує близько 1000 документів, складалося протягом двох століть. Воно формувалося з різних джерел. Деякі рукописи надійшли до бібліотеки як дари вже в перші роки існування університету, і серед перших, хто подарував їх бібліотеці, був засновник Харківського університету імені В.Н. Каразін, Одними з перших ( в 1806 р.) були придбані у приватної особи 17 грецьких рукописів. Частина рукописного зібрання ЦНБ - це рукописні матеріали бібліотеки Харківського колегіуму (Харківська духовна семінарія - з 1840 p.), значна кількість фонду цієї бібліотеки надійшла до ЦНБ після 1918 року. Деякі рукописні документи залишилися бібліотеці після проведення в її стінах XII Археологічного з'їзду, що відбувся в Харківському університеті у 1902 р. Значна частина рукописного зібрання складається зі студентських записів лекцій університетських викладачів. Хронологічний діапазон рукописних документів ЦНБ нараховує 8 століть (XIII - XX ст.), якщо врахувати, що до одного із грецьких рукописів вклеєно пергаментний лист (можливо, захисний), що відноситься до XIII століття. У каталозі наведено опис тільки грецьких рукописів, колекція яких нараховує на сьогоднішній день 24 примірники. Вважаємо, що цей каталог є першим повним науковим описом зібрання грецьких рукописів ЦНБ, крім того він має інформаційний та обліковий характер. Перші відомості про грецькі рукописи бібліотеки Харківського університету з'явилися ще в 1807 p., коли професор Харківського університету Белен де Баллю, він же і перший бібліотекар університетської бібліотеки, зробив докладний опис 17 грецьких рукописів, придбаних університетом у приватної особи. Цей опис був опублікований в університетському виданні "Conspectus praelectionum а 17 augusti 1807 ad ЗО junii 1808 anni in Caesarea Universitate Charkoviensi publice habendarum. 1807". Грецькі рукописи, що зберігаються у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, були створені в період з XIV по XVIII ст. у православних монастирях. Тому тематика творів має переважно богословський характер (збірники канонів, твори отців церкви, тлумачення біблійних книг, церковна історія тощо), хоча і не обмежується ним. Коло авторів досить широке різноманітне. Це не тільки письменники XVII-XVIII ст., представники грецького національного відродження (Олександр Маврокордато, Георгій Корессій. Феофіл Коридалей, Георгій Сугдурі, Мелетій Афінський та ін.), але й отці церкви (Василій Великий, Григорій Нісський, Григорій Назіанзін, Іоанн Дамаскін) та античні письменники (Арістофан, Арат, Клеомед, Нікомах Гераський). Каталог складений на 4-ма мовами: грецькою (тільки назва, без анотації), українською, російською та англійською (назва рукопису чи складових частин збірника та анотація до них). Опис грецьких рукописів ЦНБ здійснено з урахуванням практики опису грецьких рукописів БАН Росії (1963 р.) та опису грецьких актових документів і листів ЦНБ АН України (1991 p.).
ЦНБ ХНУ ім. В.Н. Каразіна висловлює особливу подяку Артеменко-Кацаран Н.К., першому голові Харківського міського товариства "Геліос " за спонсорську підтримку.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; грецькі рукописи; каталог рукописів XIV-XVIII ст.; Сучалкін О.В.; Репрінцева В.О.; Журавльова І.К.; Левченко І.Г.; Донець В.В.; Литвинов В.А.; Гавриленко О.В.; Журавльов С.Г.; грецькі рукописи бібліотеки Харківського університету; Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна; опис грецьких рукописів; Зібрання священних канонів; Канони святих апостолів, всесвітніх соборів та інші. [ XVII-XVIII ст.]; Різні гомілії ченця Іосифа, прозваного Бриєннієм, промовлені ним у Константинополі при царюванні Мануїла Палеолога та при патріаршестві наймудрішого і найсвятішого Іосифа. [XVII-XVIII ст.]; Про риторику, XVII-XVIII ст.; Огляд риторичного мистецтва в питаннях і відповідях, складений наймудрішим і великим оратором Церкви Господньої Олександром Маврохордатом Візантійським. - 1753; Сад квітів: [Збірник]. - 1781. Бухарест; Наймудрішого Корідаллея повний коментар та дослідження вчення [Арістотеля] про небо. - [XVIII ст.]; Мелетій Афінський. Історія церкви; покажчик імен; географічний покажчик; Фонд грецької культури. Одеська філія