Політика уряду С. Стамболова щодо македонського питання в оцінці Петара Поп Арсова - Миколенко, Д.В. (My University, 2014)
1887 року до влади у Болгарії прийшов уряд С. Стамболова, який розробив і розпочав реалізовувати план посилення впливу Князівства у Македонії. Отримуючи від Стамбулу санкції на вихід македонських церковних общин зі складу Константинопольської патріархії і приєднання до Екзархату, а також відкриття нових болгаромовних навчальних закладів у Македонії, прем’єр-міністр розраховував виховати у місцевого слов’янського населення болгарську національну свідомість. С. Стамболов застосовував авторитарні методи управління державою, а також користувався ними і для реалізації своїх задумів у Македонії. Незважаючи на те, що уряду «стамболовістів» вдалося домогтися від Стамбулу дозволу на відкриття нових шкіл, приєднання до Екзархату кількох македонських общин, його діяльність дістала доволі суперечливі оцінки сучасників. Чимало незадоволених політикою С. Стамболова було серед македонської інтелігенції. Її представники критикували болгарського прем’єра за авторитарні методи управління системою освіти, ігнорування у навчальному процесі македонських діалектів, жорсткий відбір викладачів для болгаромовних шкіл, головним критерієм якого був не професіоналізм педагога, а його лояльність, що визначалася готовністю чітко слідувати інструкціям із Софії. Уособленням цих настроїв став Петар Поп Арсов – викладач чоловічої гімназії у місті Салоніки і член ВМРО. Відразу після відставки уряду «стамболовістів» 1894 року він написав і опублікував під псевдонімом Вардарські брошуру, в якій дав розгорнуту характеристику політиці болгарської влади щодо македонського питання часів прем’єрства С. Стамболова. Протиставляючи себе авторитарному С. Стамболову і його прибічникам, П. Поп Арсов постає на сторінках брошури в образі прихильника демократії і самоврядування. Однак при цьому він усвідомлює, що більшість населення Македонії не готова сприйняти принципи, які він сповідує. Загалом вчитель салонікської гімназії й ідеолог ВМРО характеризує політику Стефана Стамболова уряду у Македонії як провальну. Болгарська влада, вважає П. Поп Арсов, припустилася фатальної помилки. Намагаючись обернути слов’янське населення Туреччини на свідомих болгар, вона не залучила його до громадського життя Альтернативу «монархо-екзархістському режиму», влаштованого у Македонії болгарською владою, П. Поп Арсов вбачає у поверненні до традиційних форм управління общинами за допомогою регулярного скликання Загальної ради. Наслідками діяльності уряду С. Стамболова у Македонії став ідеологічний розкол і соціальні протиріччя серед учасників визвольної боротьби проти турецького панування, спровокованих саме Софією. Концепція П. Поп Арсова виникла як альтернатива болгарській просвітницькій і агітаційно-пропагандистській політиці у Македонії. Реалізовуючи свій стратегічний план вирішення македонського питання на користь Болгарії, кабінет «стамболовістів» не враховував майнові інтереси македонської інтелігенції. У здійсненні просвітницьких, а також агітаційно-пропагандистських заходів він зробив ставку на чиновників і вчителів – громадян Князівства. Амбітній і освіченій місцевій молоді значно важче було реалізуватися у системі освіти болгаромовних навчальних закладів, ніж «північним». Їх незадоволення і критичні настрої вилилися у пошук нових шляхів розв’язання македонської проблеми.
Keywords: Стамболов С.; македонське питання