Оренда і найм: соціально-економічні форми селянського підприємництва в УСРР у 20-х рр. ХХ ст. - Олянич, В.В. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2010)
Стаття присвячена дослідженню оренди і найму, як соціально-економічних форм селянського підприємництва. Результати дослідження свідчать про те, що селянські господарства були не лише орендарями, але й здавали землю в оренду, відтак цей вид діяльності з обох сторін мав ознаки дрібного підприємництва, позаяк земля відчужувалася на комерційних умовах. Сам факт оренди був для селян формою землеробського бізнесу, бо орендодавець землі мав матеріальну вигоду, отримуючи відповідну плату (грошову чи натуральну), а орендар обробляв її.
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visnyk_ua.html
Keywords: оренда; найм; селянське підприємництво; орендар; наймит; селянські господарства