Реалізація фатичної функції мови в інтернет дискурсі (на матеріалі англомовних чатів) - Бондарева, Вікторія Юріївна; Bondareva, V. Yu. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Функціонування інтернет-дискурсу зумовлене унікальними соціокультурними, прагматичними та технічними особливостями цифрової взаємодії. Реалізація функцій мови в онлайн-середовищі має власні особливості,що пояснюються поєднанням соціокультурних норм спілкування, прагматичних цілей користувачів та специфіки цифрових технологій, які визначають форму та спосіб мовленнєвої взаємодії. Зокрема, фатична функція мови в інтернет-дискурсі проявляється черезчисленні короткі висловлювання, емодзі, реакції та формальні фрази для підтримки контакту, що забезпечує ефективність комунікації в умовах обмеженого контексту та асинхронності спілкування. Фатична функція мови в інтернет-чатах проявляється специфічно через особливості цифрового середовища: анонімність дає користувачам свободу експериментувати зі способами підтримки контакту та ролями; асинхронність дозволяє вести діалог у зручному темпі; письмовий формат, обмежуючи паралінгвістичні засоби, компенсується короткими репліками, вигуками та емодзі. Відсутність формального завершення бесід і можливість легко відновлювати спілкування забезпечують динамічну, неперервну взаємодію,підкреслюючи, що фатична мова в онлайн-середовищі адаптується доспецифіки цифрового дискурсу та виконує ключову роль у підтримці соціальних контактів і створенні дружньої атмосфери. Дослідження також підтвердило важливість карнавалізації та small talk уцифровому дискурсі. Карнавалізація надає користувачам відчуття свободи та дозволяє тимчасово порушувати соціальні норми, а small talk сприяє встановленню й підтримці контакту, створюючи комфортну та дружню атмосферу.

The relevance of this study arises from the growing dominance ofdigital communication as a leading form of information exchange in both everydayand professional contexts. Within this environment, the phatic function of languageundergoes transformation, adapting to new communicative norms and technologicalconditions. The analysis highlights the significance ofcommunicative language functions – especially the phatic function, which ensures theestablishment, maintenance, and smoothness of interpersonal contact. The study alsoexplores the related phenomena of carnivalization and small talk, which contribute toemotional connection, social cohesion, and the creation of an informalcommunicative atmosphere in virtual environments. The practical aspect of the research focuses on theanalysis of real English-language online chats as natural environments of everyday communication. The findings show that chats clearly demonstrate the features of thephatic function, such as the desire to establish and sustain contact, the use of briefresponses, greetings, rhetorical questions, and emotive signals. The study reveals that carnivalizationmanifests itself through role play, humor, and temporary suspension of social norms.Online chats reflectspontaneous and flexible communication, highlighting features such as small talk,carnivalization, and playful linguistic behavior. These elements contribute to thecreation of a friendly and informal online environment that supports interpersonalbonds.
Implementation оf the Phatic Function оf Language in Internet Discourse (Based оn English-Language Chats)
Керівник роботи: Матюхіна Юлія Володимирівна, кандидат філологічних наук, доцент, кафедра англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Linguistics; англомовні чати; дискурс; інтернет дискурс; фатична комунікація; фатична функція; english-language chats; discourse; internet discourse; phatic communication; phatic function