Релігійна конкуренція на сході Римської Імперії у І–ІV столітті - Самарін, Андрій Костянтинович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Актуальність дослідження полягає у важливості та затребуваності вивчення історії раннього християнства, яке вплинуло на становлення Європейської культури та цивілізації. До того ж, тема потребує більш детального розгляду в контексті чисельної кількості невирішених проблем, пов’язаних з виникненням, розвитком та розповсюдженням християнства. Їх дослідження дозволить пролити світло на ті причини, з яких вчення Христа отримало свого визнання та стало домінуючою релігією в Європі. Наукова новизна дослідження полягає у погляді на історію розвитку та поширення християнства крізь призму суперництва між релігійними доктринами сходу Римської Імперії.
Керівник: Токарев Андрій Миколайович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Римська імперія; християнство; язичники; гностицизм