Параметри добору у Drosophila melanogaster за різних режимів γ-опромiнювання - Білокудря, Вікторія; Bilokudrya, Viktoriia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи було дослідити зміни параметрів добору у плодової мушки Drosophila melanogaster Meig. за різних режимів γ-опромінювання. Об’єктом дослідження слугувала лабораторна лінія дикого типу Oregon-R Drosophila melanogaster. γ-опроміненню піддавали самців-імаго віком 2 доби. Дослідження проводили за трьома режимами поглинутої дози: 8, 16 та 25 Гр. Оцінювання параметрів добору здійснювали за компонентами диференційної плодючості (If), диференційної смертності (Im) та сукупного індексу добору (Itot) у поколіні F1 після опромінення. Отримані результати засвідчили дозо-залежну зміну реакції організму на γ-опромінювання. Аналіз трьох варіантів схрещувань (О×К, К×О, О×О) демонструє чіткі дозозалежні зміни у параметрах добору, що відображають реакцію плодових мух на дію стресового фактора. У варіанті О×К (опромінені самки × контрольні самці) спостерігалося помірне зростання сукупного індексу добору (Іtot) у поколінні F1 від 0,435 у контролі до 0,936 за дози 25 Гр. У варіанті К×О (контрольні самки × опромінені самці) зміни були більш вираженими: Іtot збільшився від 0,750 у контролі до 2,112 за дози 25 Гр. Найбільш значні ефекти спостерігали у варіанті О×О (опромінені самки × опромінені самці). Показник Іtot зростав від 0,348 у контролі до 5,419 за дози 25 Гр, що свідчить про значне посилення селективного тиску. За всіх варіантів схрещувань складові добору, пов’язані з диференційною плодючістю (If) та диференційною смертністю (Im), зростали пропорційно дозі, демонструючи прогресуюче зниження репродуктивного успіху в лінії.

The aim of the work was to investigate changes in selection parameters in the fruit fly Drosophila melanogaster Meig. under different regimes of γ-irradiation. The object of the study was the laboratory wild-type line Oregon-R Drosophila melanogaster. Adult males aged 2 days were subjected to γ-irradiation. The study was conducted at three absorbed dose regimes: 8, 16 and 25 Gy. The selection parameters were assessed by the components of differential fecundity (If), differential mortality (Im) and the total selection index (Itot) in the F1 generation after irradiation. The results obtained showed a dose-dependent change in the organism's response to γ-irradiation. Analysis of three variants of crosses (I×C, C×I, I×I, that means: irradiated females, males or both parents) demonstrates clear dose-dependent changes in selection parameters, reflecting the reaction of fruit flies to the action of the stress factor. In the I×C variant (irradiated females × control males), a moderate increase in the total selection index (Itot) in the F1 generation was observed from 0.435 in the control to 0.936 at a dose of 25 Gy. In the C×I variant (control females × irradiated males), the changes were more pronounced: Itot increased from 0.750 in the control to 2.112 at a dose of 25 Gy. The most significant effects were observed in the I×I variant (irradiated females × irradiated males). The Itot index increased from 0.348 in the control to 5.419 at a dose of 25 Gy, which indicates a significant increase in selective pressure. In all cross variants, the selection components associated with differential fecundity (If) and differential mortality (Im) increased in proportion to the dose, demonstrating a progressive decrease in reproductive success in the line.
Науковий керівник: Страшнюк Володимир Юрійович, доктор біологічних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри генетики і цитології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology; Drosophila melanogaster; γ-опромінювання; плодючість; ембріональна смертність; лялечкова смертність; показники добору; γ-irradiation; fecundity; embryonic mortality; pupal mortality; selection indices