Математичний алгоритм верифікації відбитків пальців на основі циліндр-кодів з розробкою методу побудови метрики циліндрів - Герасименко, В. А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою дипломної роботи є дослідження математичного алгоритму верифікації відбитків пальців на основі циліндр–кодів з розробкою методу побудови метрики циліндрів. Для досягнення цього були поставлені наступні цілі дослідження: ● дослідити основні методи розпізнавання відбитків пальців; ● дослідити метод збереження відбитків пальців у вигляді циліндр–кодів; ● розробити метод побудови метрики циліндрів для порівняння відбитків пальців; ● провести експериментальне дослідження розробленого алгоритму на реальних даних. Об’єктом дослідження дипломної роботи є процес ідентифікації осіб за допомогою відбитків пальців. Предметом розробки є алгоритм верифікації відбитків пальців на основі циліндр–кодів та метод побудови метрики циліндрів. Методи дослідження: кількісний аналіз, програмна реалізація та експериментальне дослідження. Результатами проведеної роботи є: ● Розробка методу побудови метрики циліндрів, який дозволить отримати швидкий та ефективний спосіб порівняння відбитків пальців. ● Розширення знань про застосування циліндр–кодів для ідентифікації осіб за допомогою відбитків пальців. ● Проведення експериментів на реальних даних, що дозволить оцінити ефективність розробленого алгоритму верифікації та його можливості для практичного застосування в системах безпеки та ідентифікації осіб.

The aim of the thesis is the investigation of a mathematical algorithm for fingerprint verification based on cylinder–codes, with the development of a method for constructing cylinder metrics. To achieve this, the following research objectives were set: ● Explore the main methods of fingerprint recognition; ● Investigate the method of storing fingerprints in the form of cylinder–codes; ● Develop a method for constructing cylinder metrics for fingerprint comparison; ● Conduct an experimental investigation of the developed algorithm on real data. The subject matter research is the process of person identification by fingerprints. The subject of the work is the algorithm for fingerprint verification based on cylinder–codes and the method of building cylinder metrics. Research methods: quantitative analysis, software implementation, and experimental investigation. The results of the work are: The development of a method for constructing cylinder metrics, which will provide a fast and efficient way to compare fingerprints. Expanding knowledge about the application of cylinder–codes for person identification by fingerprints. Conducting experiments on real data, which will allow the evaluation of the efficiency of the developed verification algorithm and its potential for practical use in security and person identification systems.
Керівник роботи: Кузнецов Олександр Олександрович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; мікронерівності; СТФ; ШПФ; локальне сортування за схожістю (LSS); текстура; циліндричні коди; відбитки пальців; Габор; Фур'є; MCC; MTCC; релаксація; база даних (БД); компроміс помилок виявлення (DET); коефіцієнт рівних помилок(EER); послідовне середнє квантування (SMQT); робочі характеристики приймача (ROC); коефіцієнт помилкового відхилення (FRR); коефіцієнт помилкового прийняття (FAR); microstructures; STF; SHPF; local sorting by similarity (LSS); texture; cylinder codes; fingerprints; Fourier; relaxation; database (DB); Gabor; detection error tradeoff (DET); equal error rate (EER); sequential average quantization (SMQT); receiver operating characteristics (ROC); false rejection rate (FRR); false acceptance rate (FAR)