Роль жінки у хлистівстві та скопецтві (XVII – поч. XX ст.) - Шевченко, Олександр Тарасович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Об’єктом розгляду є релігійні рухи хлистів та скопців у період з середини XVII ст. до початку XX ст. Предмет роботи – є соціальна структура громад хлистів та скопців і роль жінки в них. Метою роботи є характеристика соціальної структури громад скопців і хлистів, а також встановлення місця та ролі жінки в досліджуваних течіях. У першому розділі розкривається питання щодо жіночого лідерства у громадах скопців та хлистів. Також запропоновано періодизація практики жіночого лідерства у досліджуваних течіях. Сформульована концепція генезису цієї практики, а також описані види лідерства серед жінок. Проаналізована роль Богородиці у фольклорній традиції містиків. У другому розділі проводиться аналіз положення пересічної жінки в громадах скопців та хлистів. Розкривається питання щодо ґендерних кордонів у русі скопців та їх уявлень про безстатевість. Проаналізовані жіночі образи у фольклорній традиції скопців та хлистів. За результатами роботи зроблено висновки щодо ролі жінок в громадах скопців та хлистів. Запропонована концепція походження практики жіночого лідерства, розроблена її типізація та періодизація.

The object of consideration is the religious movements of the skoptsy and khlysts in the period from the middle of the XVII century to the beginning of the XX century. The subject of the work is the social structure of the skoptsy's and khlysts's communities and the role of women in them. The aim of the work is to characterize the social structure of of the skoptsy's and khlysts's communities, as well as to establish the place and role of women in the studied trends. The first chapter addresses the issue of female leadership in skoptsy's and khlysts's communities. A periodization of the practice of women's leadership in the studied trends is also proposed. The concept of the genesis of this practice is formulated, as well as the types of leadership among women are described. The role of the Mother of Jesus in the folklore tradition of mystics is analyzed. The second chapter analyzes the situation of the average woman in the communities of skoptsy and khlysts. The article reveals the question of gender boundaries in the skoptsy movement and their ideas about asexuality. The article analyzes female images in the folklore tradition of skoptsy and khlysts. Based on the results of the work, conclusions were drawn about the role of women in the communities of skoptsy and khlysts. The concept of the origin of women's leadership practice is proposed, its typification and periodization is developed.
Керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; скопці; хлисти; жіноче лідерство; емансипація; ґендер; skoptsy; khlysts; women's leadership; emancipation; gender