Актуальні питання хірургії раку стравоходу і гастроезофагеального раку - Красносельський, Микола Віллєнович; Старіков, Володимир Іванович; Андрій Сергійович, Андрій Сергійович; Krasnoselskyi, Mykola Villenovich; Starikov, Volodymir Ivanovich; Khodak, Andrii Serhiiovych (Харків : Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. C. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України», 2020)
В роботі проаналізовано літературні джерела, які стосуються розвитку хірургії раку стравоходу та гастроезофагеального раку в хронологічному аспекті. Пошук був обмежений дослідженнями, опублікованими в період 1975–2020 рр. Особлива увага приділялась аналізу ефективності виконання лімфодисекції та методикам формування стравохідно-шлункового анастомозу в порівняльному аспекті. У роботі також проаналізовані матеріали власних багаторічних досліджень авторів з цієї проблеми. Дані літератури свідчать про те, що неспроможність стравохідно-шлункового анастомозу займає друге місце серед ускладнень. При виконанні трьохзональної лімфодисекції п’ятирічна виживаність збільшується на 10 %. Неспроможність стравохідно-шлункового анастомозу в провідних клініках складає від 3 до 9 %. Виконання пластичного стравохідно-шлункового анастомозу підвищує його фізіологічні властивості. Таким чином, хірургічне лікування залишається основним стратегічним напрямком при лікуванні РС і ГЕР. Першочерговою метою лікування визнається виживаність хворих. Дані свідчать про необхідність виконання обов’язкової медіастинальної та абдомінальної лімфодисекції. Лікування раку цієї локалізації потребує використання ад’ювантних методів лікування (хіміо- та променевої терапії)

The paper analyzes the literary sources related to the development of surgery for esophageal cancer and gastroesophageal cancer in a chronological aspect. The search was limited to studies published between 1975 and 2020. Special attention was paid to the analysis of the effectiveness of performing lymphodissection and the methods of forming the esophageal-gastric anastomosis in a comparative aspect. The work also analyzes the materials of the authors' own long-term research on this problem. Data from the literature indicate that failure of the esophageal-gastric anastomosis ranks second among complications. When three-zonal lymphodissection is performed, the five-year survival rate increases by 10%. Failure of esophageal-gastric anastomosis in leading clinics ranges from 3 to 9%. Performing a plastic esophageal-gastric anastomosis increases its physiological properties. Thus, surgical treatment remains the main strategic direction in the treatment of MS and GER. Survival of patients is recognized as the primary goal of treatment. The data indicate the need for mandatory mediastinal and abdominal lymphodissection. Treatment of cancer of this localization requires the use of adjuvant treatment methods (chemotherapy and radiation therapy)
Topical issues of esophageal cancer and gastroesophageal cancer surgery
Огляд літератури. Literature review
Keywords: MEDICINE::Surgery; рак стравоходу; гастроезофагеальний рак; хірургічне лікування; лімфодисекція; пластика стравоходу; ускладнення; esophageal cancer; gastroesophageal cancer; surgical treatment; lymph dissection; esophageal plasticity; complications; MEDICINE::Oncology