Психологічний капітал як медіатор і модератор впливу вимог навчального середовища на емоційне вигорання і задоволеність життям у студентів - Котенко, Світлана Андріївна; Kotenko, S. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячене вивченню ролі психологічного капіталу у зв'язку між вимогами освітнього середовища, емоційним вигоранням та задоволеністю життям студентів запропонована Е. Демеротті, А. Бейкером. Актуальність роботи зумовлена необхідністю глибшого розуміння особистісних ресурсів в умовах зростання інтенсивності навчального навантаження, невизначеності та підвищених вимог до академічної успішності, що створює ризики емоційного виснаження та зниження суб’єктивного благополуччя студентської молоді. Метою дослідження є визначення ролі психологічного капіталу та його взаємодії з вимогами освітнього середовища у прогнозуванні емоційного вигорання і задоволеності життям студентів. Об’єктом дослідження виступає психологічне благополуччя студентів у контексті вимог навчального середовища, предметом – функціонування психологічного капіталу як медіатора та модератора у взаємозв’язку між вимогами навчального середовища, емоційним вигоранням і задоволеністю життям у студентів.

The dissertation research is devoted to the study of the role of psychological capital in the relationship between study demands, burnout, and students’ life satisfaction. The relevance of the study is determined by the need for a deeper understanding of personal resources under conditions of increasing academic workload intensity, uncertainty, and heightened performance demands, which create risks of burnout and decreased subjective well-being among students. The aim of the study is to determine the role of psychological capital and its interaction with study demands in predicting students’ burnout and life satisfaction. The object of the study is students’ psychological capital; the subject is its functioning as a mediator and moderator in the relationship between study demands, burnout, and life satisfaction.
Psychological capital as a mediator and moderator of the impact of study demands on burnout and life satisfaction in students
Науковий керівник: Олефір Валерій Олександрович, доктор психологічних наук, доцент кафедри загальної психології Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічне благополуччя; стрес; суб’єктивне благополуччя; задоволеність життям; студент; психологічний капітал; особистісні ресурси; надія; саморегуляція; механізми саморегуляції; емоційне вигорання; резильєнтність; самоефективність; оптимізм; стресостійкість; psychological well-being; stress; subjective well-being; life satisfaction; student; psychological capital; personal resources; hope; self-regulation; self-regulation mechanisms; burnout; resilience; self-efficacy; optimism; stress resistance