Обґрунтування стратегії управління товарним асортиментом в підприємницькій діяльності - Сьора, Артем Костянтинович; Sora, A. K. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена обґрунтуванню стратегії управління товарним асортиментом на прикладі діяльності ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП», що функціонує в деревообробній галузі. У процесі дослідження проаналізовано теоретичні засади формування та управління асортиментною політикою підприємств, визначено роль та значення ефективного асортиментного планування в сучасних умовах конкурентного середовища. У першому розділі розкрито сутність понять «асортимент», «асортиментна політика» та «стратегія управління асортиментом», систематизовано існуючі підходи до класифікації товарів та інструменти асортиментного аналізу (ABC-, XYZ-аналіз, матриці BCG та Ансоффа). Особлива увага приділена сучасним тенденціям і технологіям в управлінні асортиментом. У другому розділі проведено детальну характеристику діяльності ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП», здійснено аналіз організаційної структури підприємства, динаміки ключових фінансовоекономічних показників, а також глибокий асортиментний аналіз. За результатами SWOT-аналізу окреслено сильні та слабкі сторони підприємства, його ринкові можливості та загрози.У третьому розділі розроблено напрями вдосконалення асортиментної політики, сформовано практичні заходи щодо оптимізації номенклатури продукції, а також проведено оцінку їхньої ефективності. Економічні розрахунки підтвердили доцільність запропонованих змін, які дозволяють підвищити прибутковість, конкурентоспроможність і адаптивність підприємства до ринкових умов. Результати дослідження можуть бути використані як методична основа для вдосконалення асортиментного управління в підприємствах деревообробної промисловості та інших галузей.

The research examines the theoretical foundations of assortment policy formation and management at enterprises and determines the importance of effective assortment planning in the context of a competitive business environment. The first chapter explores the essence of the concepts “assortment,” “assortment policy,” and “assortment management strategy.” It systematizes existing approaches to product classification and the tools of assortment analysis, including ABC and XYZ analyses, as well as the BCG and Ansoff matrices. Special attention is given to current trends and technologies in assortment management. The second chapter provides a detailed overview of LLC “PRAVEX GROUP,” analyzes its organizational structure, the dynamics of key financial and economic indicators, and conducts an indepth assortment analysis. Based on SWOT analysis, the company's strengths, weaknesses, market opportunities, and threats were identified. The third chapter develops directions for improving the assortment policy, forms a set of practical measures for optimizing the product range, and assesses their economic effectiveness. The performed calculations confirmed the feasibility of the proposed changes, which are expected to enhance profitability, competitiveness, and the company’s adaptability to market conditions. The research results may serve as a methodological basis for improving assortment management in woodworking enterprises and other industries.
Justification of the strategy of managing the product range in entrepreneurial activity
Керівник: Чуйко Марина Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; асортиментна політика; стратегія; управління; ABC-аналіз; фінансово-економічний аналіз; деревообробна галузь; ТОВ «ПРАВЕКС ГРУП»; assortment policy; strategy; management; ABC analysis; financial and economic analysis; woodworking industry; LLC "PRAVEX GROUP"