Формування професійної ідентичності травма-інформованого вчителя в умовах війни - Головатенко, Тетяна Юріївна; Даценко, Тетяна Олександрівна; Holovatenko, Tetiana Yuriivna; Datsenko, Tetiana Oleksandrivna (Одеса : Гельветика, 2025)
У статті висвітлено проблему формування професійної ідентичності вчителя в умовах війни, що вимагає переосмислення його педагогічної ролі з урахуванням чутливості додосвіду травми в учасників освітнього процесу. Проаналізовано сучасні підходи до розуміння ідентичності як динамічного процесу,що змінюється під впливом контексту та взаємодії з іншими. Визначено ключові принципи травма-інформованого підходу, адаптовані до освітнього середовища, а саме: фізична, емоційна, соціальна й академічна безпека; довіра та прозорість; підтримката зв’язок; співпраця та взаємність; розширення можливостей, голос і вибір; увага до культурних, історичних і гендерних аспектів; резильєнтність, зростання та зміни. Підкреслено важливість визнання та рефлексії як механізмів становлення ідентичності вчителя. Наголошено на ролі школи як безпечного простору, що впливає на суб’єктивне відчуття професійної приналежності педагога. Акцентовано увагу на потребі розширення професійної підготовки вчителів із включенням компонентів психоемоційної підтримки. Представлено п’ятикомпонентну структуру професійної ідентичності травма-інформованого вчителя, яка охоплює уявлення про себе, переконання, емоційну свідомість, мотивацію та рефлексивну практику. Звернено увагу на перспективу формування педагогічної спільноти, орієнтованоїна взаємну підтримку та стійкість в умовах тривалої кризи та надзвичайного стресу. Проаналізовано виклики, які постають перед освітньою системою в часи війни, зокрема адаптацію освітніх програм і створення інклюзивного та безпечного середовища для учнів із досвідом травми. Визначено перспективні напрями подальших досліджень у сфері травма-інформованого підходу в освіті, що сприятимуть підвищенню якості освіти та формуванню професійної ідентичності вчителів.

The article addresses the issue of professional identity formation among teachers in the con text of war, which necessitates a rethinking of the pedagogical role with particular sensitivity to trauma experiences of all participants of the educational process. Contemporary approaches to identity are analyzed, highlighting its dynamic nature and dependence on context and inter personal interaction. Key principles of the trau ma-informed approach are defined and adapted to educational settings, including physical, emotional, social, and academic safety; trust worthiness and transparency; support and con nection; collaboration and mutuality; empower ment, voice, and choice; cultural, historical, and gender issues; resilience, growth, and change. The importance of recognition and reflection as mechanisms for identity development is empha sized. The school is presented as a safe space that influences teachers’ subjective sense of professional belonging. Particular attention is paid to the need to enhance teacher training by incorporating components of psychosocial and emotional support. A five-component structure of trauma-informed teacher professional identity is presented, encompassing self-image, beliefs and values, emotional awareness, motivation and purpose, and reflective practice. The article highlights the potential for building a professional teaching community focused on mutual support and resilience in times of prolonged crisis and extreme stress. The challenges faced by the educational system during wartime are exam ined, including the adaptation of curricula and the creation of inclusive, safe environments for students with trauma experiences. Promising directions for future research in trauma-informed educational approaches are outlined, aimed at improving education quality and supporting the professional identity development of teachers.
Formation of trauma-informed teacher professional identity in conditions of war
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; ідентичність учителя; підготовка вчителів; професійна ідентичність; структура ідентичності; травма; травма-інформований підхід; teacher identity; teacher training; professional identity; identity structure; trauma; trauma-informed approach