Засоби вираження епістемічної модальності у французькому драматичному дискурсі - Воржевітіна, Анжеліка Ігорівна; Vorzhevitina, A. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Актуальність дослідження полягає в подальшому розвитку категорії модальності в лінгвістичному просторі. Концептуальна основа проявів модальності реалізується в мові, за допомогою якої людина передає свої знання, компетенції та ставлення до світу. Результати дослідження привели науковців до визнання трихотомічної природи категорії модальності: алетичної, епістемічної та деонтичної модальностей. Епістемічна модальність, безпосередньо, пов’язана зі знаннями мовця про світ, його довірою чи недовірою до дійсності. Епістемічна модальність у мові знаходить своє вираження у лексичних та граматичних засобах. У сучасному франкомовному драматургічному дискурсі епістемічна модальність проявляється у висловленнях, що реалізуються в конкретних ситуаціях та збагачених контекстах.

The relevance of the study lies in the further development of the category of modality in the linguistic space. The conceptual basis of the manifestations of modality is implemented in the language, through which a person conveys his knowledge, competences and attitude to the world. The results of the study led scientists to recognize the trichotomous nature of the category of modality: alethic, epistemic and deontic modalities. Epistemic modality is directly related to the speaker's knowledge of the world, his trust or distrust in reality. Epistemic modality in language finds its expression in lexical and grammatical means. In modern French-speaking dramatic discourse, epistemic modality is manifested in statements that are implemented in specific situations and enriched contexts.
Means of expression of epistemic modality in French daramatic discourse
Науковий керівник - Вороніна Марина Юріївна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри романо-германської філології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; дискурс; модальність; театральні п'єси; література; граматика; контекст; ситуація; discourse; modality; theater plays; literature; grammar; context; situation