Взаємодія правоохоронних, контролюючих та інших органів при розслідуванні економічних злочинів - Обаль, Олексій Олексійович (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2021)
Дисертація є монографічним дослідженням основних проблемних питань, пов’язаних з організацією і правовим регулюванням взаємодії правоохоронних, контролюючих та інших органів при розслідуванні економічних злочинів. На основі аналізу слідчої практики, нормативно-правових актів і спеціальної літератури констатується, що взаємодія правоохоронних і контролюючих органів при розслідуванні економічних злочинів базується на врахуванні двох чинників – особливостей пізнавального процесу (об’єкта, наслідків, атмосфери протидії, форми доказування) та механізму вчинення економічних злочинів. Механізм вчинення економічних злочинів відображається в їх криміналістичній характеристиці (предметі посягання, суб'єктах, способах вчинення і слідах, прийомах протидії). Вказані чинники здійснюють суттєвий вплив на використання методів пізнання при розслідуванні економічних злочинів, до яких віднесено методи, що використовуються слідчим (криміналістичні методи), співробітником оперативного підрозділу (методи ОРД), спеціалістом (методи спеціальних галузей знань). Саме необхідність узгодження між собою названих методів, їх органічне поєднання вимагає організації належної взаємодії між суб’єктами пізнання при розслідуванні.
Keywords: економічні злочини; взаємодія; слідча ситуація; протидія розслідуванню; негласні слідчі (розшукові) дії; слідчо-оперативна група