Аналіз рівня кадрового менеджменту на підприємстві - Полегаєва, Катерина Максимівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних та методичних положень рівня кадрового менеджменту на підприємстві та розроблення прикладних рекомендацій щодо його підвищення. Згідно з поставленою метою було поставлено наступні завдання: систематизувати підходи, функції та завдання кадрового менеджменту; охарактеризувати управління персоналом у структурі сучасного менеджменту; систематизувати методи формування системи кадрового менеджменту; надати загальну характеристику та аналіз господарсько- фінансового стану ТОВ «ХАРКІВЕНЕРГОПРОЕКТ»; проаналізувати рівень кадрового менеджменту ТОВ «ХАРКІВЕНЕРГОПРОЕКТ»; дослідити основні тенденції розвитку кадрового менеджменту ТОВ «ХАРКІВЕНЕРГОПРОЕКТ»; розробити напрями удосконалення кадрового менеджменту на ТОВ «ХАРКІВЕНЕРГОПРОЕКТ». Об’єктом дослідження є процес аналізу рівня кадрового менеджменту промислового підприємства. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та прикладні положення щодо аналізу рівня кадрового менеджменту промислового підприємства.
Analysis of the Level of Human Resources Management at the Enterprise
Керівник роботи: Москаленко Каріна Ігорівна, кандидат економічних наук, кафедра управління та адміністрування, Навчально-науковий інститут «Каразінська школа бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; кадровий менеджмент; personnel management; управління персоналом; фінансово-економічний аналіз; financial and economic analysis; ТОВ «ХАРКІВЕНЕРГОПРОЕКТ»; LLC "KHARKIVENERGOPROEKT"