Особливості п’ятифакторної моделі особистості як предиктори психологічного благополуччя - Гладких, Анастасія Ігорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні проаналізовано взаємозв’язки між рисами п’ятифакторної моделі особистості та показниками психологічного благополуччя. Емпіричні дані засвідчили, що відкритість до досвіду є найсильнішим позитивним предиктором психологічного благополуччя, тоді як екстраверсія може чинити негативний вплив. Виявлено, що для чоловіків відкритість до досвіду позитивно пов’язана з особистісним зростанням, а для жінок — з автономією. Отримані результати вказують на значущі відмінності у впливі особистісних рис на благополуччя залежно від статі, що підкреслює важливість індивідуального підходу до підтримки психологічного здоров’я.

The study analyzed the relationships between traits of the five-factor personality model and indicators of psychological well-being. Empirical results revealed that openness to experience is the strongest positive predictor of psychological well-being, while extraversion may have a negative impact. It was found that for men, openness is positively associated with personal growth, while for women — with autonomy. These findings highlight significant gender differences in how personality traits influence well-being and emphasize the importance of personalized approaches in promoting psychological health.
Керівник роботи: Федосєєв Віталій Альфредович, кандидат медичних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; п’ятифакторна модель; особистість; психологічне благополуччя; відкритість до досвіду; екстраверсія; personality; psychological well-being; openness to experience; openness to experience; extraversion