Шлях жінки до вищої медичної освіти - Гайденко, Вероніка Євгеніївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2020)
В наш час важко собі уявити медицину без жінок. Але так було не завжди. Ще два століття тому медичну професію вважали прерогативою чоловіків, що в першу чергу було пов’язано з забороною жінкам отримувати вищу освіту. В сучасній медицині та медичній освіті кількість жінок, навпаки, перевищує чоловіків, і цей розрив щороку зростає. Це робить тему розвитку жіночої вищої медичної освіти досить актуальною для дослідження. В XXI ст. медицина України та світу все більше набуває жіноче обличчя і аналіз історії цього процесу демонструє значну роль самих жінок в ньому. Головною рушійною силою для отримання жінками права на вищу медичну освіту були їхня самомотивації та активна суспільно-політична позиція.

Nowadays, it is hard to imagine medicine without women. But it was not always so. Two centuries ago, the medical profession was considered the prerogative of men, which was primarily due to the ban on women receiving higher education. In modern medicine and medical education, on the contrary, the number of women exceeds men, and this gap is growing every year. This makes the topic of the development of women's higher medical education quite relevant for research. In the XXI century, medicine in Ukraine and the world is increasingly becoming female, and an analysis of the history of this process demonstrates the significant role of women themselves in it. The main driving force for women to obtain the right to higher medical education was their self-motivation and active social and political position.
A woman's path to higher medical education
Keywords: MEDICINE; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of medicine; Харківський університет; Доротея Кристиана Эркслебен (1715-1762); Софія Атанасівна Окуневська-Морачевська (1865-1926); Kharkiv University; Kharkiv University; Dorothea Christiane Erxleben (1715-1762); Sofia Atanasivna Okunevska-Morachevska (1865-1926); Women's Medical Institute, Kharkiv (1910)