Деструктивність влади як соціально-філософська проблема - Шаповал, Надія Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2019)
Дисертація присвячена дослідженню деструктивності влади як соціально-філософської проблеми, яке здійснювалось шляхом переходу від поняття «концепт влади» як її простої дефініції до поняття «конструкт влади» як ідеї влади. Спираючись на розроблену в межах теорії ідей теоретичну конструкцію влади, висвітлено такі форми деструктивності влади як: відокремлення суб’єктів загальної діючої влади від суб’єктів підпорядкування, наслідком чого стає перетворення останніх із свідомих підвладних суб’єктів на несвідомий об’єкт підкорення; дискреція – прийняття рішень і дій суб’єктів влади на власний розсуд, свавілля як крайня форма дискреції, а також безвідповідальність, корупція суб’єктів влади, узурпація влади. Особлива увага приділена найнебезпечнішій формі деструктивності влади – симуляції влади. Здійснено філософський аналіз теоретичної конструкції державної влади України, закріпленої в Конституції України, на предмет виявлення в ній деструктивних аспектів.
Destructiveness of power as a socio-philosophical problem
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; влада; концепт влади; конструкт влади; деструктивність влади; соціальне ціле; ідея влади; мета влади; суб’єкт влади; дискреція; корупція; узурпація; симуляція; симулякр влади